Home Uncategorized Κολλώδης ουσία σκοτώνει μαζικά πτηνά στη Βρετανία

Κολλώδης ουσία σκοτώνει μαζικά πτηνά στη Βρετανία

0

Προβληματισμό προκαλεί στη Βρετανία ο εντοπισμός εκατοντάδων πτηνών, τα οποία ξεβράστηκαν στις νότιες ακτές της χώρας καλυμμένα με μια μυστηριώδη κολλώδη λευκή ουσία.


Τα πρώτα νεκρά πτηνά βρέθηκαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης, όμως ακολούθησαν χιλιάδες άλλα – ζωντανά και νεκρά. Έως το Σάββατο το βράδυ, οι ειδικοί της «Βασιλικής Εταιρείας Εναντίον της Κακοποίησης των Ζώων (RSPCA)» προσπαθούσαν να καθαρίσουν 250 και πλέον θαλασσοπούλια. «Είναι απαίσιο» έλεγε μία νεαρή εθελόντρια αναφερόμενη στην ουσία. «Δεν γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται, είναι άοσμο και δεν μπορούμε να το δούμε την ώρα που εξαπλώνεται» πρόσθεσε.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, καθώς η διεύθυνση του ανέμου άλλαξε, με αποτέλεσμα τα πτηνά να παρασύρονται στα ανοιχτά, όπου είναι δύσκολο για τους διασώστες να τα φτάσουν ή ακόμη και να τα εντοπίσουν. «Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των νεκρών πτηνών» εκτίμησε μιλώντας στο BBC η Έμα Ρανς από το ίδρυμα προστασίας της άγριας ζωής, στο Ντόρσετ.

Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι τα πτηνά που ξεβράστηκαν είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», αφού πολλά τμήματα των ακτών δεν ελέγχονται τακτικά. «Είναι η χειρότερη περίοδος για να συμβεί κάτι τέτοιο» δήλωσε στην «Telegraph» ένας εθελοντής της RSPCA, εξηγώντας ότι τώρα τα πουλιά «μετακινούνται προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους, ανοιχτά των ακτών της Ιρλανδίας και της Σκωτίας».

Οι Αρχές και οι κτηνίατροι παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν τι είναι η κολλώδης ουσία που σκότωσε εκατοντάδες πτηνά και καθήλωσε χιλιάδες άλλα ή ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της μακροπρόθεσμα. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η μαργαρίνη μοιάζει να την απομακρύνει και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δώσουμε στα πτηνά μια ευκαιρία να επιβιώσουν» δήλωσε ο Πίτερ Βεν, διευθυντής του τοπικού κέντρου της RSPCA.

Σύμφωνα με επιστήμονες της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Βρετανίας, πρόκειται για κάποιον τύπο εξευγενισμένου ορυκτέλαιου, το οποίο σχετίζεται με τη βαζελίνη. Η ακτοφυλακή πραγματοποίησε ελέγχους στην περιοχή, όμως δεν εντόπισε πετρελαιοκηλίδα. Υποψιάζεται, πάντως, ότι κάποιο πλοίο ξέπλυνε και άδειασε – παράνομα – τις δεξαμενές του στη Μάγχη.

Exit mobile version