Home Uncategorized Κυκλοφοριακό χάος στις κυπριακές θάλασσες

Κυκλοφοριακό χάος στις κυπριακές θάλασσες

0
Κυκλοφοριακό χάος στις κυπριακές θάλασσες

Ρώσοι τουρίστες πνίγονται από τα υποθαλάσσια ρεύματα και διαμελίζονται από τις προπέλες των ταχύπλοων σκαφών στην Πάφο.
Γράφει ο Παναγιώτης Τοουλιάς



Aφόρμηση για το παρακάτω άρθρο ο πνιγμός του ρώσου τουρίστα στη θάλασσα της Πάφου που είχε σαν αποτέλεσμα και την καταστροφή του φουσκωτού σκάφους της λιμενικής αστυνομίας  που προσέτρεξε προς βοήθεια με τρεις αστυνομικούς (δυο βαρκούλες είχανε και τις βουλιάξανε λόγω της ανεπάρκειας τους τη μια στο λιμανάκι  της Κάτω Πάφου και την άλλη στον Κοτσιά). Ο διαμελισμός του 35ντάχρονου επίσης τουρίστα που επισυνέβη στον Κόλπο των Κοραλλίων πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους και τις τοπικές αρχές. Η αύξηση των ταχύπλοων σκαφών, η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους, το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στις κυπριακές θάλασσες, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι των λουομένων και των κολυμβητών επιβάλλουν την ταχύτερη λήψη μέτρων ασφάλειας των παραλιών και των θαλασσών μας.


ΜΕΤΡΑ:
α)Να χειρίζονται το σκάφος με μεγάλη προσοχή και να αποφεύγουν τους επικίνδυνους ελιγμούς προσέχοντας όχι μόνο τους ρυμουλκούμενους αλλά και τους κολυμβητές.
β)Να μεριμνούν για την ασφάλεια των λουομένων
γ)Ταχύπλοα σκάφη και βάρκες με αναμμένες τις μηχανές να μην προσεγγίζουν τις ακτές.
δ)Τα  επιχειρηματικά συμφέροντα  δεν πρέπει να τίθενται πάνω από την ασφάλεια των λουομένων.
ε)Να μην χορηγούνται εύκολα και αβασάνιστα άδειες σε επιχειρηματίες που νοικιάζουν σκάφη αναψυχής. Φθάσαμε στο σημείο σε κάθε κόλπο να υπάρχουν δύο και τρία σημεία ενοικίασης ταχύπλοων σκαφών και τζετ σκί.
στ)Να οριοθετηθούν οι διάδρομοι των σκαφών και οι χώροι των λουομένων
ζ)Να ψηφίσει  η Βουλή νομο για  τη δημιουργία προστατευτικών ουδέτερων ζωνών, ανάμεσα στις περιοχές των λουομένων και στους διαύλους των σκαφών, κάτι που χρονίζει εδώ και αρκετό καιρό. Κάποια βουλευτής το διακήρυξε πολλές φορές αλλά παρέμεινε στα λόγια.
η)Οι τοπικές αρχές, δήμοι και κοινότητες να μην χορηγούν άδειες στοχεύοντας στο εύκολο κέρδος.
θ)Οι ναυαγοσώστες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ενημερώνοντας τους τουρίστες για τυχόν κινδύνους από υποθαλάσσια ρεύματα.
ι)Να μην επιτρέπουν στα τζετ σκι να πλέουν κοντά στους λουομένους.

Δυστυχώς, κύριοι αρμόδιοι φορείς αποτύχατε για ακόμη μια φορά να προστατεύσετε το δημόσιο συμφέρον, τους κολυμβητές, τους Κύπριους, τα παιδιά, τους τουρίστες.  Με γνώμονα μόνο το εύκολο κέρδος αλλά και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πολίτες σας, οι ενέργειες και οι παραλείψεις σας προκαλούν οργή και αποτροπιασμό.

Χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα από παραβιάσεις των κανόνων ασφαλούς πλεύσης, όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι πάει στραβά και όμως κανένας δεν τολμά να βάλει το χέρι «επί τον τύπο των ήλων». Κανένας δεν τολμά να ταράξει τα στεκούμενα και λιμνάζοντα νερά. Οι αρμόδιοι φορείς κύμβαλα αλαλάζοντα και ανίδεοι χαμένοι στη διαφθορά, τη διαπλοκή, τις μίζες και το εύκολο κέρδος. Αντί οι κυβερνώντες να φτιάχνουν επιτροπές κοκουλώματος των  οικονομικών σκανδάλων και να γίνονται γλαφυροί και κωμικοτραγικοί ας φτιάξουν μια επιτροπή  που θα βάλει τάξη στην ασυδοσία και το χάος που επικρατεί στις παραλίες μας. Ας προστατέψουν την ζωή των ντόπιων και των ξένων τουριστών. ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
Exit mobile version