Home Uncategorized Μέτρα πρόληψης από τους κινδύνους του καύσωνα

Μέτρα πρόληψης από τους κινδύνους του καύσωνα

0

Μέτρα πρόληψης από τους κινδύνους του καύσωνα



«Καμίνι» και αυτό το καλοκαίρι η Κύπρος με το θερμόμετρο να εκτοξεύεται στους 40 βαθμούς και τα επίπεδα υγρασίας στο 80% και με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, που θέτουν εκτός λειτουργίας εκείνα τα λίγα κλιματιστικά που ακόμη λειτουργούν. Γι αυτό τον λόγω άλλωστε αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι τάσεις φυγής που έχουν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Τι γίνεται όμως, και για εκείνους που φεύγουν και για εκείνους που μένουν; Πως θα προφυλακτούμε όλοι από τους κινδύνους του καύσωνα που παραμονεύουν;

Εν όψη όλων αυτών των προβλημάτων οι Ιατρικές Υπηρεσίας προχώρησαν σε σχετική ανακοίνωση που σημειώνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης των ανεπιθύμητων επιδράσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία από το κοινό.

Μέτρα πρόληψεις

 – Θα πρέπει να αποφεύγεται η συχνή έκθεση στον ήλιο όπως και η άσκοπη διακίνηση και βαριά σωματική άσκηση,

– Κατά την έκθεση στον ήλιο πρέπει να ντυνόμαστε ελλαφρά με χαλαρά ανοικτόχρομα ρούχα καθως είναι απαραίτητη η χρήχη καπέλου

-Θα πρέπει να αποφύγουμε την κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτών και «βαριών» τροφών όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα,

– Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα νερού.

 Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι από τον καύσωνα

– Η θερμική εξάντληση, που συνήθως εκδηλώνεται με αδυναμία, ωχρότητα, κρύο δέρμα, πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, κράμπες στα πόδια και στην κοιλιά, γρήγορη αναπνοή, ταχυπαλμία και πιθανόν λιποθυμία.

– Η θερμοπληξία, εκδηλώνεται κυρίως με πονοκέφαλο, ζάλη, έξαψη, πυρετό 40°C ή περισσότερο, δυσκολία στην αναπνοή, διανοητική σύγχυση, λιποθυμία, κώμα που μπορεί να καταλήξει και σε θάνατο.

– Τα εγκαύματα από τον ήλιο.

Αντιμετώπιση των κινδύνων

Η θερμική εξάντληση και θερμοπληξία αντιμετωπίζονται με τη μεταφορά του αρρώστου σε δροσερό περιβάλλον. Καθώς επίσης, σε περίπτωση αφυδάτωσης πρέπει να αναπληρώσεις τα υγρά και τα άλατα που έχει χάσει ο οργανισμός, πίνωντας κρύο νερό στο οποίο έχει προστεθεί αλάτι (μισό κουταλάκι τσαγιού αλάτι σε 3 ποτήρια νερού) ή κρύο άσπρο αεριούχο αναψυκτικό.

Ειδικότερα, στην περίπτωση θερμοπληξίας, εκτός από την άμεση μεταφορά του αρρώστου στον γιατρό θα πρέπει να του αφαιρούνται τα ρούχα, να τυλίγεται σε κρύο βρεγμένο σεντόνι και να δημιουργούνται ρεύματα αέρα με σκοπό να κατέβει η θερμοκρασία του στους 38°C, όχι όμως πιο χαμηλά.

Τα σοβαρά περιστατικά της θερμικής εξάντλησης και όλα τα περιστατικά της θερμοπληξίας θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Exit mobile version