Home Uncategorized Μεγάλη καταστροφή από πετρελαιοκηλίδα στην Καρπασία

Μεγάλη καταστροφή από πετρελαιοκηλίδα στην Καρπασία

0

Μεγάλη καταστροφή από πετρελαιοκηλίδα στην Καρπασία


Περίπου εκατό τόνοι πετρελαίου χύθηκαν την Τρίτη στις δύο τα ξημερώματα στη θάλασσα της κατεχόμενης Καρπασίας, εξαιτίας ατυχήματος με δεξαμενόπλοιο της ιδιωτικής εταιρείας ΑΚΣΑ. Στο μεταξύ, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για αντιμετώπιση της καταστροφής και η κηλίδα έχει φτάσει στις ακτές μολύνοντας το περιβάλλον, ενώ εξαπλώθηκε μέχρι και την Καρπασία, το Μπογάζι και τη Βοκολίδα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η πετρελαιοκηλίδα επεκτάθηκε σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων προς την κατεχόμενη Βοκολίδα. Το ατύχημα συνέβη όταν έσπασε αγωγός που μετέφερε πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της εταιρείας ΑΚΣΑ. Επηρεάστηκε και παρακείμενο ιχθυοτροφείο.

Οι προσπάθειες για τον καθαρισμό του πετρελαίου συνεχίζονται και έχει ήδη συσταθεί ομάδα κρίσεων για να επιληφθεί της κατάστασης. Αναφέρεται ότι ένα πλοίο που είναι ειδικό για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων βρίσκεται καθ’ οδόν από τη Μερσίνα της Τουρκίας.

Ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στην περιοχή, υπέδειξε ότι το ψευδοκράτος δεν διαθέτει τα επαρκή μέσα για να χειριστεί τέτοιες κρίσεις. Μίλησε ακόμη για σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή και διαβεβαίωσε ότι όσοι ευθύνονται για το ατύχημα θα τιμωρηθούν.

Ο επικεφαλής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Μουράτ Καπτούγ δήλωσε ότι έρχεται βοήθεια από την Τουρκία και ότι το ατύχημα οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους. Για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Τ/κ βιολόγων. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χασάν Σαρπτέν είπε ότι όσα μέσα και αν επιστρατευθούν ένα 20% του πετρελαίου δεν θα μπορέσει ποτέ να καθαριστεί από τη θάλασσα.

Ζητούν βοήθεια από ΗΕ και Άγκυρα

Το ψευδοκράτος ζήτησε βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη και την Άγκυρα προς αντιμετώπιση της καταστροφής.

Ο λεγόμενος υπέξ Κουτλάι Ερκ είπε ότι γίνονται ήδη διαβήματα προς την κατεύθυνση των ΗΕ και ότι ζητήθηκε και η συνδρομή της Άγκυρας για καθαρισμό της κηλίδας.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Ερκ επέκρινε την ιδιωτική εταιρεία ΑΚΣΑ για ελλείψεις και διαβεβαίωσε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν.

Η πετρελαιοκηλίδα δημιουργήθηκε όταν έσπασε αγωγός που μετέφερε πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της εταιρείας ΑΚΣΑ και εκατό τόνοι χύθηκαν στη θάλασσα.

Exit mobile version