Home Uncategorized Με σοβαρότητα στο θέμα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Με σοβαρότητα στο θέμα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

0

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Σοφοκλής Αλετράρης, αντιμετώπιζε πάντα το θέμα της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων με κάθε σοβαρότητα, παρέχοντας στους γεωργούς την απαιτούμενη κατάρτιση και συμβουλές ώστε να χρησιμοποιούν τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με σύνεση και τηρώντας όλα τα μέτρα περιορισμού των κινδύνων».

Σε ομιλία του στη Λευκωσία, σε συνέντευξη Τύπου για την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η Κύπρος έχει συνδράμει στον καταρτισμό της Στρατηγικής της ΕΕ για την αειφόρο χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, μια στρατηγική για την εφαρμογή της οποίας έχουν πρόσφατα υιοθετηθεί δύο νέες κοινοτικές νομοθεσίες που στοχεύουν σε δύο άξονες».

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι «ο πρώτος άξονας αφορά τη διάθεση στην κοινοτική αγορά εκείνων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που κρίνονται ως ασφαλή για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον με τη θέσπιση ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων». Πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν μέχρι σήμερα από την κυπριακή αγορά το 50% των σκευασμάτων που κυκλοφορούσαν πριν από το 2004».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, «ο δεύτερος άξονας αφορά την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας τα κράτη μέλη καλούνται να ετοιμάσουν Εθνικά Σχέδια Δράσης μέχρι το τέλος του 2012, με τα οποία να τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα για την ελαχιστοποίηση των όποιων κινδύνων από τη χρήση τους».

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι «αυτά τα Εθνικά Σχέδια Δράσης θα στοχεύουν μεταξύ άλλων, στην κατάρτιση και χορήγηση σχετικού πιστοποιητικού σε συμβούλους, διανομείς και επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων και σε περιορισμούς στις πωλήσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων και στην υποχρέωση παροχής πληροφοριών για την ασφαλή χρήση τους κατά την πώληση».

Τα μέτρα θα στοχεύουν επίσης, «στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της χρήσης τους, στην επιθεώρηση του εξοπλισμού εφαρμογής σε τακτά χρονικά διαστήματα και στον περιορισμό ή απαγόρευση της χρήσης τους σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως δημόσια πάρκα, κήπους, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και νοσοκομεία».

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «για την επίτευξη των στόχων και χρονοδιαγραμμάτων που θα τεθούν στα Εθνικά Σχέδια Δράσης είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή των αρμόδιων κρατικών Αρχών, της επιστημονικής κοινότητας, των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, των γεωργών αλλά και του ευρύτερου κοινού».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Γεωργίας συνεχάρη «τον Κυπριακό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας για την εκστρατεία που ανέλαβε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας για ενημέρωση του κοινού σε σχέση με την ασφαλή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων». 

Exit mobile version