Home Uncategorized “Νίπτουν τας χείρας τους” για τις εγκαταστάσεις θανάτου

“Νίπτουν τας χείρας τους” για τις εγκαταστάσεις θανάτου

0
“Νίπτουν τας χείρας τους” για τις εγκαταστάσεις θανάτου!
Διαμαρτυρία για τις στέγες αμιάντου στο Βερεγγάρια
ΦΩΤΟ: Νικόλας Δημητρίου
Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν στις 17.00 το απόγευμα της Τετάρτης κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή πλησίον του πρώην βρετανικού οικισμού Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια, αιτούμενοι για ακόμη μια φορά τη μετακίνηση των υποστατικών, οι στέγες των οποίων είναι κατασκευασμένες με αμίαντο και επικίνδυνες, όπως είναι κοινώς γνωστό, για την ανθρώπινη υγεία.

 
Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση διαμαρτυρίας ανήκε σε ομάδα φοιτητών, οι οποίοι υπό την ονομασία «Κοινωνία Πολιτών», συγκέντρωσε τους κατοίκους μπροστά από την είσοδο του οικισμού για κινητοποίηση.
Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την είσοδο του οικισμού, όπου ανήρτησαν πανό με συνθήματα και αφισοκόλλησαν μελέτες για τις επιπτώσεις από την έκθεση του ανθρώπου στον αμίαντο.
Έξω από το Βερεγγάρια κατλεφθασε και ο Δήμαρχος Πολεμιδιών Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος εξήγησε στους πολίτες πως, μετά από χρόνιες διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς, η κυριότητα του οικισμού πέρασε μόλις φέτος στα χέρια της Δημοκρατίας και τους διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος καταβάλλει προσπάθειες για επίσπευση των διαδικασιών  απομάκρυνσης των υποστατικών και διαμόρφωσης του χώρου σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο, στο οποίο έχει ενταχθεί. Επίσης παρόντες στην κινητοποίηση ήταν και βουλευτές της περιφέρειας Λεμεσού.    
Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών της κινητοποίησης τονίζεται ότι η δικαιολογία των υπευθύνων πως ο οικισμός ήταν στη δικαιοδοσία των αγγλικών βάσεων έχει λήξει και «η παλινδρόμηση ευθυνών όσον αφορά στο ποιος έχει τη δικαιοδοσία και σε ποιον αναλογεί το κόστος για απολύμανση και καθαρισμό των 240 περίπου σκαλών από τις θανατηφόρες εγκαταστάσεις, δεν είναι τίποτε άλλο από πιλατισμός του τύπου “νίπτω τας χείρας μου”». 
Επισημαίνουν ακόμη πως όλες οι επιστημονικές μελέτες και οι οργανισμοί υγείας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η έκθεση σε αμίαντο προκαλεί σωρεία ασθενειών με κυρίαρχο τον καρκίνο, ενώ υπενθυμίζουν την αύξηση περιστατικών καρκίνου στην περιοχή. Στην ανακοίνωση γίνεται, επίσης, λόγος για «αναποφασιστικότητα του Δήμου Κ. Πολεμιδιών, της Επαρχιακής Διοίκησης και οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας Αρχής», ενώ τονίζεται πως παρά το γεγονός ότι «εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας θεωρούν πως ο αμίαντος δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των περιοίκων από τη στιγμή που δεν είναι σε κατεστραμμένη μορφή, οι κάτοικοι γνωρίζουν την κατάσταση των υποστατικών και ξέρουν ότι ο οικισμός είναι σαν αποθήκη διαβρωμένου αμιάντου». 
«Εάν ο αμίαντος δεν θεωρείται σήμερα από τους εμπειρογνώμονες ως κατεστραμμένη μορφή, σίγουρα θα πληροί αυτά τα κριτήρια σε λίγα χρόνια, όταν θα υπάρχουν και περισσότερα κρούσματα καρκίνου», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Exit mobile version