Home Uncategorized ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

0

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

ΦΙΛΟΥΣΑ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ – ΜΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η Φιλούσα Χρυσοχούς, μια κοινότητα με όλες τις χάρες της κυπριακής υπαίθρου, βρίσκεται χτισμένη στην πλευρά μιας καταπράσινης βουνοπλαγιάς, με θέα προς τα παφίτικα βουνά και άλλες σκόρπιες κοινότητες της επαρχίας. Οι κάτοικοι της είναι πάντοτε πρόθυμοι να προσφέρουν στον ταξιδιώτη τη γνήσια κυπριακή φιλοξενία. Αρκεί να καθήσει κανείς στο μικρό καφενείο του χωριού και να ανταλλάξει μαζί τους μερικές κουβέντες. Εκείνο το πρωί βρεθήκαμε στο καφενείο του κ. Κώστα, όπου είχαμε τη χαρά να κάνουμε χειραψία και συνομιλήσουμε με απλοϊκούς κατοίκους της όμορφης Φιλούσας.


Στο καφενείο της Φιλούσας. Από δεξιά ο Αντρέας Λαμπίδης, ο Γιώργος Κώστα, ο
Δημήτρης Χρίστου (Πρόεδρος της κοινότητας) και ο Κώστας Παπαξενόπουλος


Η ονομασία
Οι κάτοικοι γνωρίζουν δύο εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας. Η πρώτη λέει ότι το χωριό βαφτίστηκε χάρη σε δύο μεγάλες λεύκες (καβάτζια) που υπήρχαν στην περιοχή, η μία κοντά στην άλλη, που η ρομαντική διάθεση των κατοίκων της, ήθελε αυτές να φιλιούνται. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το όνομα της κοινότητας προέρχεται από τη θέση που είναι κτισμένη, μιας και έτσι φυλάγεται από βόρειους και δυτικούς ανέμους. Ο κ. Ανδρέας Λαμπίδης, από τους παλιούς κατοίκους της κοινότητας, θυμάται και μας πληροφορεί ότι παλαιότερα το χωριό ονομαζόταν , επισημαίνει.

Η πλατεία με τις βρύσες


Οι ομορφιές της Φιλούσας

Οι κατοικίες της Φιλούσας πλαισιώνονται από καρποφόρα δέντρα, όπως εσπεριδοειδή, χαρουπιές και ελιές, και είναι κτισμένες σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κύπρου. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί στην περιδιάβασή του να θαυμάσει διώροφα αρχοντικά, ανακαινισμένα με την πέτρα, βρύσες με τρεχούμενα νερά και φυσικά το μεγαλείο της φύσης. , λέει ο Πρόεδρος της κοινότητας, ο κ. Δημήτρης Χρίστου. Σύμφωνα με τον ίδιο ο επισκέπτης αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί την κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται σε ύψωμα με πανοραμική θέα, τα ξωκκλήσια του Αγίου Βηχιανού και του Αγίου Χαραλάμπου, και φυσικά το γνωστό γεφύρι του Σκάρφου, που βρίσκεται στα όρια της Φιλούσας με τη γειτονική Σίμου. Παλαιότερα ήταν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων της περιοχής και αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της παραδοσιακής κληρονομιάς του τόπου. Το Γεφύρι του Σκάρφου το διαρρέει ο ομώνυμος ποταμός από τον οποίο πήρε και την ονομασία. Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, αυτό κτίστηκε το 1618 μ.Χ. και είναι το αρχαιότερο διασωθέν γεφύρι στην Κύπρο. Αν και οι μόνιμοι κάτοικοι της Φιλούσας είναι ελάχιστοι, ωστόσο τα περισσότερα σπίτια έχουν επισκευαστεί και χρησιμοποιούνται ως εξοχικά από τους αποδήμους που δεν ξεχνούν τον τόπο τους, ιδιαίτερα κάθε Σεπτέμβρη, όταν διοργανώνεται το ετήσιο φεστιβάλ της κοινότητας, που περιλαμβάνει φαγητό, τραγούδι, χορό και όλα όσα απαιτεί ένα κυπριακό γλέντι της υπαίθρου. λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.

 

Αναμνήσεις της ΕΟΚΑ
Στην αυλή του καφενείου ρωτάμε τον κ. Λαμπίδη αν θυμάται κάποια παλιά ιστορία να μοιραστεί μαζί μας και αυτός μας δείχνει απέναντι, στην άλλη άκρη του χωριού, ένα ερειπωμένο δυώροφο αρχοντικό. λέει. . . Στη συνέχεια ο κ. Λαμπίδης θυμάται και διηγείται την ιστορία της σύλληψής του από τους Άγγλους στα χρόνια της ΕΟΚΑ, η οποία διήρκεσε 13 ημέρες, και την ανάκριση των δύο ωρών, όπου του έδειχναν την αεροφωτογραφία της Φιλούσας και του ζητούσαν να τους δείξει τα σπίτια όπου υπήρχαν κρυμμένα όπλα. Στο τέλος, αφού οι ανακριτές πείστηκαν ότι δεν ήξερε τίποτα, τον άφησαν ελεύθερο.

Κάτω αριστερά το σπίτι όπου μελετούσε τη μέρα ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης


ΙNFO

Πως να έρθετε στη Φιλούσα Χρυσοχούς

Από τη Λευκωσία φτάνει κανείς στη Φιλούσα Χρυσοχούς ακολουθώντας τη διαδρομή προς το Τρόοδος, μετά προς Κύκκο, ακολούθως προς Σταυρό της Ψώκας και μετά προς την Πόλη Χρυσοχούς. Από τη Λεμεσό μέσω του δρόμου προς την Πάφο και ακολούθως προς την Πόλη Χρυσοχούς. Θα συναντήσετε διαδοχικά τα χωριά Τσάδα, Στρουμπί, Γιόλου και Σκούλι. Ακολούθως επιλέξτε την έξοδο προς Περιστερώνα και θα οδηγηθείτε στο δρόμο Περιστερώνας – Φιλούσας.

Το ξωκκλήσι του  Αγίου Βηχιανού

Exit mobile version