Home Uncategorized Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ανταγωνιστούν σύντομα των άνθρακα

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ανταγωνιστούν σύντομα των άνθρακα

0

Η δραματική μείωση στα κόστη θα επιτρέψει στις ΑΠΕ να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ορυκτά καύσιμα στο προσεχές μέλλον αναφέρει σε έρευνά του οΔιεθνής Οργανισμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA).


Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης World Future Energy Summit που διεξάγεται στο Άμπου Ντάμπι 15-17 Ιανουαρίου 2012 και προβλέπει ταχεία μείωση του κόστους των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.

Οι τεχνολογίες με τις μεγαλύτερες προοπτικές μείωσης κόστους είναι τα φωτοβολταϊκά, τα συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά συστήματα και τα αιολικά.

Από την άλλη πλευρά, τα υδροηλεκτρικά και οι τεχνολογίες βιομάζας βρίσκονται σε ώριμο στάδιο εξέλιξης και τα περιθώρια μείωσης κόστους δεν είναι τόσο μεγάλα.

Τα φωτοβολταϊκά έχουν εξελιχθεί σε αξιόπιστη, ασφαλή πηγή ενέργειας, δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των ορυκτών καυσίμων και επιτυγχάνουν ισοτιμία δικτύου σε ορισμένες αγορές.

Μειωμένα είναι τα κόστη εγκατάστασης και στην αιολική ενέργεια μετά από μια αύξηση την περίοδο 2004-2009.

Οι τιμές των ανεμογεννητριών έχουν μειωθεί κατά 25% από το 2009 λόγω υπερπροσφοράς, ενώ το κόστος πιέζει προς τα κάτω και ο κινεζικός ανταγωνισμός όπως στα φωτοβολταϊκά.

Ο IRENA εκτιμά ότι προκειμένου οι ΑΠΕ να καταστούν “βασική οικονομική επιλογή” για την ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να συνεχιστεί η πτώση των τιμών και η αύξηση της αποδοτικότητας, παράλληλα με πολιτικές υπερπήδησης των διαφόρων μη κοστολογικών εμποδίων που αποτελούν τροχοπέδη στη διάδοση και ανάπτυξή τους.

Exit mobile version