Home Uncategorized Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα επιζήσουν

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα επιζήσουν

0

Η γενική πεποίθηση και οι επιστημονικές ανακοινώσεις ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος δεν ανταποκρίνονται απολύτως στην πραγματικότητα! Αυτό υποστηρίζουν τώρα άλλοι επιστήμονες. Τα πορίσματα τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature:Climate Change.

Το Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης της Αυστραλίας (AIMS) είχε αναφέρει πρόσφατα πως ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει καταστραφεί σε ποσοστό 50% τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο ύφαλος βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας και είναι ορατός από το Διάστημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 214 περιοχές του Υφάλου και συνέκριναν τα ευρήματα τους με δεδομένα από 2.258 προηγούμενες έρευνες για να εντοπίσουν το ποσοστό της καταστροφής των κοραλλιών από το 1985 ως σήμερα. Διαπίστωσαν ότι κάθε χρόνο καταστρέφεται περίπου το 3,5% του Υφάλου και ότι τα τελευταία 27 χρόνια το συνολικό ποσοστό της καταστροφής έχει αγγίξει το 50%. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή του Υφάλου, όπως οι τροπικοί τυφώνες και η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.

Τώρα νέες επιστημονικές έρευνες, τα πορίσματα των οποίων δημοσιεύονται στο Nature:Climate Change κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η φύση «βρίσκει τρόπους» για να αποκαθιστά τις ισορροπίες και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα επιζήσουν.

Exit mobile version