Home Uncategorized Οργή λαού για τη φονική έκρηξη στο Μαρί

Οργή λαού για τη φονική έκρηξη στο Μαρί

0

Οργή λαού για τη φονική έκρηξη στο Μαρί

 

Σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προέβη η Αστυνομία για να διαλύσει πλήθος συγκεντρωμένων έξω από το προεδρικό μέγαρο, που διαδήλωναν την οργή τους για την ολιγωρία των αρμοδίων που οδήγησε στον άδικο χαμό των παλικαριών.

 

Με αναμμένα κεριά στη μνήμη των αδικοχαμένων χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας με συνθήματα όπως «Ντροπής σας ανάξιοι», «Χριστόφια παραιτήσου και εσύ και οι υπουργοί σου», Κράτος φονιάς των απιδιών μας» και «Τιμωρία στους ενόχους, οι πολίτες αξίωσαν την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Στη Λευκωσία οι συγκεντρωθέντες πορεύτηκαν προς το προεδρικό μέγαρο, όπου οργανωμένη ομάδα προέβη σε βανδαλισμούς, έριξε μολότοφ, άναψε φωτιές στον κυκλικό κόμβο και αποπειράθηκε να εισέλθει στο προεδρικό μέγαρο. Για τους αποτρέψει να εισέλθουν εντός του προεδρικού μεγάρου, ισχυρή αστυνομική δύναμη προέβη σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Ως αποτέλεσμα, προκλήθηκε πανικός μεταξύ των διαδηλωτών που οπισθοχωρούσαν άτακτα με κίνδυνο να ποδοπατηθούν.
 
Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός απέρριψε τις επικρίσεις ότι μέλη της δύναμης έκαναν υπερβολική χρήση βίας. Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι η Αστυνομία επέδειξε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και έκαμε χρήση δακρυγόνων όταν δεν είχε άλλη επιλογή. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι μετά τη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, περίπου 3.000 άτομα πορεύθηκαν στο προεδρικό μέγαρο.
 
Επιτέθηκαν στο Προεδρικό
Εκεί περίπου 300 ταραχοποιά στοιχεία, οργανωμένα και μελετημένα, έχοντας στην κατοχή τους βόμβες μολότοφ λοστούς, σίδερα, ρόπαλα, φωτοβολίδες, πέτρες και φορώντας κράνη και κουκούλες επιτέθηκαν κατά των μελών της Αστυνομίας που βρίσκονταν στην είσοδο του προεδρικού. Στη συνέχεια έσπασαν την αλυσίδα και προχώρησαν προς το φρουραρχείο στο οποίο προκάλεσαν ζημιές. Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε τα ταραχοποιά στοιχεία συνέχισαν να πετροβολούν τους αστυνομικούς και να προκαλούν ζημιές. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες», είπε, «και μη έχοντας άλλη επιλογή, η αστυνομία έκανε την απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους ταραχοποιούς. Στη συνέχεια προέβη σε συλλήψεις».
  

 
Συλλήψεις στη Λεμεσό
Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις χωρίς ωστόσο να σημειωθεί οποιοδήποτε επεισόδιο. Είπε επίσης ότι η Αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα στη Λεμεσό στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν βόμβες μολότοφ. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι γύρω στις 9 το βράδυ και ύστερα από πληροφορία για πιθανή εναντίον της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης, η αστυνομία απέκοψε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρείς 20χρνοι και δύο 18χρονοι. Σε έρευνα στο όχημα εντοπίστηκαν 25 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση. Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν το πρωί ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου για να ζητηθεί η περαιτέρω κράτησή τους.

Εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις
Στη Λεμεσό εκατοντάδες άνθρωποι φορώντας μαύρα μπλουζάκια σε ένδειξη πένθους συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Διοικητηρίου και άναψαν κεριά στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας. Εξέφρασαν συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησαν την τιμωρία όσων ευθύνονται για το ατύχημα. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα, με ένα τεράστιο μαύρο πανό μήκους περίπου 200 μέτρων στο οποίο αναγραφόταν η λέξη «γιατί;». Οι συγκεντρωθέντες διέσχισαν τη παραλιακή λεωφόρο Αθηνών στις Φοινικούδες και κατέληξαν στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου όπου τελέστηκε τρισάγιος στη μνήμη των θυμάτων. Εκδήλωσης μνήμης για τους 12 ηρωικούς νεκρούς της τραγωδίας στο Μαρί πραγματοποιήθηκε και στο Αρχηγείο της ΕΜΑΚ στη κοφίνου. Στην Πάφο γύρω στους εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στη Πλατεία του μεσαιωνικού κάστρου. Δεύτερη εκδήλωσε με τη συμμετοχή περίπου 30 πολιτών πραγματοποιήθηκε έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου. Οι πολίτες κρατώντας αναμμένα κεριά απαίτησαν φόρο τιμής στους 12 ανθρώπους που χάθηκαν.


Exit mobile version