Home Uncategorized Παραιτήθηκε ο Μάρκος Κυπριανού

Παραιτήθηκε ο Μάρκος Κυπριανού

0
Άνοιξε ο δρόμος για το ΔΗΚΟ
Aιχμές κατά Προέδρου η παραίτηση του Μ. Κυπριανού

Η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Όπως πληροφορούμαστε, στο Δημοκρατικό Κόμμα διαμορφώνεται η άποψη για αποχώρηση από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θέλουν να συνδέσουν μια τέτοια απόφαση με την παραίτηση Κυπριανού.

Η μόνη διέξοδος για το Δημοκρατικό Κόμμα να παραμείνει στην Κυβέρνηση είναι ο σχηματισμός ενός υπουργικού ευρείας αποδοχής, που είναι στις σκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, μετρά και το κλίμα στην κοινωνία, που σαφώς δεν είναι θετικό για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Η παραίτηση Κυπριανού δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς είχε προετοιμασθεί από τον ίδιο τον ΥΠΕΞ από την περασμένη εβδομάδα. Ανέμενε, ωστόσο, να παρουσιασθεί ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και μετά να παραιρηθεί. Η δήλωσή του στη Βουλή, όπως και η επιστολή παραίτησής του που αναμένεται εκτός απροόπτου να επιδώσει σήμερα στον Πρόεδρο Χριστόφια, αφήνει σαφείς αιχμές κατά πολιτικών αλλά και στον μέχρι χθες πολιτικό του προϊστάμενο.

Στην Επιτροπή Άμυνας, πάντως, παρουσιάσθηκαν χθες αρκετοί εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση και από τις τοποθετήσεις τους είναι πρόδηλο ότι υπάρχει προσπάθεια να φορτώσει ο ένας τις ευθύνες στον άλλο. Οι περισσότεροι αποποιήθηκαν ευθυνών και κυρίως, αρμοδιοτήτων, μπροστά στην αδυναμία τους, να δώσουν πειστικές απαντήσεις και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε και αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων.Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε άγνοια για την απόφαση του κ. Κυπριανού και πρόσθεσε πως απ’ εκεί και πέρα για το τι θα πράξει το ΔΗΚΟ δεν είναι ο αρμόδιος να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι ήταν ενήμερος επί του θέματος.

Οι Οικολόγοι θεωρούν την απόφαση του Μάρκου Κυπριανού όσο και του τέως υπουργού Άμυνας ως προσπάθειες «προκειμένου να προστατεύσουν τον Πρόεδρο από τις δικές του βαρύτατες πολιτικές ευθύνες». Θεωρούν πως το Προεδρικό γνώριζε και ότι είναι σαφές πως προκύπτουν βαρύτατες ευθύνες σε ανώτατο επίπεδο.

Εξελίξεις μετά τη συνάντηση 

Η επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης επί της απόφασης του Μάρκου Κυπριανού θα γίνει μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις δηλώσεις του χθες περιορίστηκε να επιβεβαιώσει την επικοινωνία Χριστόφια-Κυπριανού και την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών να απαλλαγεί των καθηκόντων του. Ερωτηθείς εάν έχει παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως ο κ. Κυπριανού, σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί, εξέφρασε την πρόθεση να υποβάλει την παραίτησή του προφανώς μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

Σε ερώτηση εάν έστειλε επιστολή, ο κ. Στεφάνου είπε πως «απλώς ο κ. Κυπριανού έχει κοινοποιήσει την πρόθεσή του». Κληθείς να πει εάν η πρόθεση αυτή του κ. Κυπριανού προμηνύει αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι τώρα ώρα να τα συζητήσουμε. Υπάρχει μια εκπεφρασμένη πρόθεση από μέρους του υπουργού Εξωτερικών». Ερωτηθείς εάν έχει γίνει αποδεκτή η παραίτηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως έχει εκφραστεί μια πρόθεση από μέρους του υπουργού Εξωτερικών.

Κληθείς να πει τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Στεφάνου είπε πως, «σε ό,τι αφορά τον κ. Μάρκο Κυπριανού, νομίζω ότι μπορούμε να τοποθετηθούμε αργότερα». Σε ερώτηση εάν θα γίνει συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Κυπριανού, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «όταν έχουμε κάτι, θα σας ενημερώσουμε».

Exit mobile version