Home Uncategorized Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Προϊόντων Μεγάλων Υπεραγορών

Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Προϊόντων Μεγάλων Υπεραγορών

0

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ολοκληρώσει την νέα έρευνα της για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης στις 10.01.2012, για τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Το Παρατηρητήριο τιμών αφορά Μεγάλες Υπεραγορές και περιλαμβάνει 540 βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Τα προϊόντα αφορούν 21 συνολικά κατηγορίες και καταχωρούνται με την εμπορική τους επωνυμία.

Για τη συγκριτική αξιολόγηση των υπεραγορών σε επαρχιακό επίπεδο, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, έχει επιλέξει από το Παρατηρητήριο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, τα κοινά προϊόντα. Κοινά προϊόντα καθορίζονται αυτά που πωλούνται ταυτόχρονα στις μεγάλες υπεραγορές που παρακολουθεί η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών ανά επαρχία.

Από τη βάση δεδομένων με τις τιμές των κοινών προϊόντων στις 10.01.2012 προκύπτουν οι πιο κάτω συγκεντρωτικοί πίνακες οι οποίοι περιλαμβάνουν:

  • ·Το σύνολο των κοινών προϊόντων που πωλούνται στις υπεραγορές ανά επαρχία
  • ·Το συνολικό κόστος για τα κοινά προϊόντα ανά υπεραγορά (βάσει του οποίου κατατάσσονται οι υπεραγορές από τη φθηνότερη στην ακριβότερη)
  • ·Τον αντίστοιχο Δείκτη Τιμών Υπεραγορών (Για την παρουσίαση του Δείκτη Τιμών Υπεραγορών υπολογίζεται το συνολικό κόστος του καλαθιού για τα κοινά προϊόντα που πωλούνται στις μεγάλες υπεραγορές της κάθε επαρχίας, καθορίζεται η φθηνότερη υπεραγορά με Δείκτη Τιμών Υπεραγορών το εκατό τοις εκατό (%) και οι υπόλοιπες κατατάσσονται ανάλογα, ώστε να φαίνεται πόσο τοις   εκατό (%) ακριβότερες είναι από τη φθηνότερη)
  • ·Τον αριθμό των φθηνότερων κοινών προϊόντων και φθηνότερων κατηγοριών στα κοινά προϊόντα που παρουσιάζει η κάθε υπεραγορά ανά επαρχία.

Η φθηνότερη Υπεραγορά στην Λευκωσία είναι ο ΑΘΗΑΙΝΙΤΗΣ με 600,17 ευρώ, ενώ η ακριβότερη Υπεραγορά είναι το DEBENHAMS με συνολικό κόστος αγοράς 694, 21 ευρώ.

Στις Επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, φθηνότερη Υπεραγορά είναι ο ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ με μεγάλη διαφορά από το DEBENHAMS που παραμένει σε όλες τις επαρχίες η ακριβότερη Μεγάλη Υπεραγορά. Στη Λεμεσό η διαφορά τιμών μεταξύ αυτών των δύο Υπεραγορών φθάνει τα 66 ευρώ, στην Επαρχία Λάρνακας τα 71,77 ευρώ και στην Πάφο τα 67,43 ευρώ.

Όσο αφορά την Ελεύθερη Αμμόχωστο (Παραλίμνι), η φθηνότερη είναι η Υπεραγορά ΚΟΚΚΙΝΟΣ με το συνολικό κόστος αγοράς να φθάνει τα 675,32 ευρώ, δεύτερη η Υπεραγορά ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ με 694, 25 ευρώ, ενώ η Υπεραγορά CARREFOUR είναι η ακριβότερη με 739,22 ευρώ κόστος αγοράς.

*** Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Παρατηρητήριο Τιμών στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mcit.gov.cy .

Exit mobile version