Home Uncategorized Πνίγεται στο αίμα προ των εκλογών η Αίγυπτος

Πνίγεται στο αίμα προ των εκλογών η Αίγυπτος

0

Νέες διαδηλώσεις ενώ οι νεκροί άγγιξαν τους 33 σε τρεις μέρες
Πνίγεται στο αίμα προ των εκλογών η Αίγυπτος

Λαοθάλασσα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ενάντια στο μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο, που πνίγει στο αίμα τις διαδηλώσεις ακτιβιστών.

Ακτιβιστές στην Αίγυπτο καλούν για τη μαζικότερη συμμετοχή στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζουν για σήμερα Τρίτη, ενάντια στο στρατιωτικό συμβούλιο που ασκεί τη μεταβατική εξουσία στη χώρα, ενόψει των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς ανήλθαν στους 33 οι νεκροί στις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους διαδηλωτές από το περασμένο Σάββατο.

Περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών διαδήλωναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, παρά το θάνατο των 33 διαδηλωτών, από τις σφαίρες στρατού και αστυνομίας, σε διάφορες πόλεις. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων επιδιώκουν να βγάλουν στους δρόμους τις χιλιάδες των πολιτών οι οποίοι είχαν πετύχει την κατάρρευση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, το κυβερνών ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο εξετάζει κατά πόσον θα αποδεχθεί την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, που του υποβλήθηκε χθες, μετά τις βίαιες συγκρούσεις. Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Χεγκάζι, ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες περιστάσεις, που περνά η χώρα την τρέχουσα περίοδο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της πλήρως, έως ότου ληφθεί απόφαση σχετικά με την παραίτησή της».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της για τα νέα αιματηρά επεισόδια στην Αίγυπτο» και κάλεσε τη χώρα να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών παρ’ όλα αυτά, καλώντας να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές».

Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτά τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να εμποδίσουν τις εκλογές». Και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό η Αίγυπτος να συνεχίσει την προσπάθεια να υπάρξει μια δημοκρατική μετάβαση».

Exit mobile version