Home Uncategorized Πρωτιά στην Ευρώπη για τα φωτοβολταϊκά

Πρωτιά στην Ευρώπη για τα φωτοβολταϊκά

0

Η Ευρώπη συγκέντρωσε τη μερίδα του λέοντος της νέας εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά το 2011 με ποσοστό 66%, σύμφωνα με στοιχεία του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Joint Research Centre – JRC).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε ηγέτιδα περιοχή στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά το 2011 συγκεντρώνοντας το 70% παγκοσμίως.

Το 2011 προστέθηκαν 18,5 Γιγαβάτ φωτοβολταϊκών με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται σε 52 Γιγαβάτ.

Κατά την τελευταία δεκαετία ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί κατά 40% τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει μειωθεί κατά 60%.

Σύμφωνα με το J.R.C. η ταχεία εξάπλωση του κλάδου αποτελεί μέρος των πολιτικών που προωθεί η ΕΕ ώστε να επιτύχει τον στόχο της διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 20% έως το 2020. Αυτή τη στιγμή τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχούν στο 2% (4% στις περιόδους αιχμής) της συνολικής ζήτησης στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που διακρίνονται στα φωτοβολταϊκά είναι, όπως αναφέρει το J.R.C. η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Μεγάλη Βρετανία.

Την ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία στην εγκατεστημένη ισχύ “απειλεί” η Κίνα όπου παράγεται ήδη περισσότερο από μισό του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού παγκοσμίως.

Η ηλιακή ενέργεια ήταν πρώτη “καθαρή” τεχνολογία παγκοσμίως με 98,5 δισ. Ευρώ, δύο τρίτα εκ των οποίων στην Ευρώπη.

Exit mobile version