Home Uncategorized Πρόστιμο-μαμούθ στην ΒΡ για την οικολογική καταστροφή

Πρόστιμο-μαμούθ στην ΒΡ για την οικολογική καταστροφή

0

Πρόστιμο-μαμούθ αναμένεται να καταβάλλει ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς προχώρησε σε διακανονισμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού. Την πληροφορία αυτή αναφέρουν τα μεγαλύτερα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις.


Σύμφωνα με το BBC, ενδέχεται να συλληφθούν μέχρι και τέσσερις υπάλληλοι της εταιρείας.

Η ΒΡ παραδέχθηκε την ενοχή της για την μεγάλη καταστροφή στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon που σκότωσε 11 εργαζόμενους και έγινε αιτία να διαρρεύσουν στον Κόλπο του Μεξικού, εκατομμύρια βαρέλια αργού μέσα σε 87 ημέρες προκαλώντας τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όπως δήλωσαν στο Reuters έγκυρες πηγές, η BP συμφώνησε να δηλώσει ένοχη για την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon και να καταβάλλει το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον όρο ότι θα απαλλαγεί από μελλοντικές ποινικές διώξεις. Το ακριβές χρηματικό ποσό δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα, αλλά εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 δις δολαρίων.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το ρεκόρ υψηλότερου προστίμου το κατέχει η φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc που το 2009 πλήρωσε 1,3 δισ. δολάρια για διαφημιστική απάτη σε σχέση με το παυσίπονο Bextra.


Η BP πάντως δεν παραδέχεται επίσημα ότι έχει καταλήξει σε τελική συμφωνία με την Αμερικανική Δικαιοσύνη, αλλά δηλώνει ότι απλά βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις. 

Exit mobile version