Home Uncategorized Πυρινικές Δοκιμές

Πυρινικές Δοκιμές

0

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ


Ας δούμε πόσο ασφαλείς είναι οι πυρηνικές βόμβες και οι δοκιμές αυτών εν σχέσει με τον άνθρωπο και τη Γη. Πόσο επηρρεάζει το περιβάλλον, μα και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Οι πυρηνικές δοκιμές είναι εκρήξεις με τρομακτική ενέργεια που γίνονται στην ατμόσφαιρα ή στο εσωτερικό της γης. Μια πυρηνική έκρηξη συνοδεύεται πάντοτε με την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όλου του φάσματος.

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μόνο ειρηνική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μισό περίπου αιώνα και παραπάνω, μετά την πρώτη χρήση της, ο πλανήτης μας κουβαλάει μια βαριά κληρονομιά πυρηνικών αποβλήτων που θα συνεχίσουν να είναι ραδιενεργά για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για την τελική τους απόθεση.

Αυτό που κάνει τα πυρηνικά απόβλητα τόσο επικίνδυνα είναι η ραδιενέργειά τους. Αυτή η ραδιενέργεια είναι πολύ τοξική για όλα τα έμβια όντα. Πέρα από κάποια συγκεκριμένα επίπεδα προκαλεί καρκίνο και μεταλλάξεις. Ευτυχώς τα ραδιενεργά στοιχεία δεν είναι αθάνατα. Εκπέμποντας ραδιενέργεια γίνονται νέα στοιχεία που τελικά η ενέργειά τους εξαντλείται. Ο χρόνος που κάποιο υλικό παραμένει ραδιενεργό και εκλύει ενέργεια κυμαίνεται από μερικά δέκατα του δευτερολέπτου μέχρι πολλά δισεκατομμύρια χρόνια. Για παράδειγμα, το ιώδιο 131 έχει διάρκεια ζωής 8 ημέρες, ενώ το πλουτώνιο 239, 24.000 χρόνια. Κατά κανόνα η ραδιενέργεια ενός στοιχείου μειώνεται πολύ σταδιακά.


Μετά από μια διεθνή συμφωνία, όλες οι δοκιμές των δεκαετιών 1980-90 ήταν υπόγειες, κατά κανόνα σε βάθος μικρότερο των 300 μέτρων, κάποτε όμως και σε βάθος μόλις 20-30 μέτρων.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο σε μια επίσημη αναφορά του 1997 εκτιμά ότι, στις ΗΠΑ και μόνο, οι πυρηνικές δοκιμές ενδέχεται να προκάλεσαν 120.000 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδή αδένα. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Ενεργειακής και Περιβαλλοντολογικής Έρευνας (IEER) υπολογίζει ότι οι άμεσα συνδεόμενες περιπτώσεις θανάτων από καρκίνο ανέρχονται σε 17.000.

Ανάλογα με τη διάρκεια της έκθεσης και το ποσό της ακτινοβολίας που έχει δεχτεί ένας άνθρωπος, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι έντονα και άμεσα, με τη μορφή δηλητηρίασης, ναυτίας, πυρετού και πονοκεφάλου, ακόμη και θανάτου ή πιο μακροπρόθεσμα, με τη μορφή αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

Από το 1945 έχουν γίνει στη Γη – κυρίως από τις ΗΠΑ, την πρώην ΕΣΣΔ, τη Βρετανία και τη Γαλλία – 2053 πυροδοτήσεις πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στη θάλασσα και στη στεριά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο με τη συχνότητα των πυρηνικών δοκιμών από το 1948 έως και το 1998.

{youtubep}31D6C3B9667E9815{/youtubep}


Exit mobile version