Home Uncategorized Σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα των ΗΠΑ

Σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα των ΗΠΑ

0

Τηλεοπτικό διάγγελμα Αμερικανού Προέδρου
Σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα των ΗΠΑ



Τυχόν αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου χρέους, θα συνιστούσε ανευθυνότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας οδηγώντας την κατάσταση σε οικονομικό αδιέξοδο, τόνισε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εξεύρεση δίκαιης και συμβιβαστικής λύσης στο πλαίσιο του διαλόγου Δημοκρατικών και Ρεπουπλικάνων για προσδιορισμό του ορίου του δημόσιου χρέους.

Επεσήμανε επίσης ότι ενδεχόμενη προσωρινή επέκταση του ορίου αυτού για διάρκεια έξι μηνών δεν θα αποτελούσε λύση στο πρόβλημα.

Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση ως τις 2 Αυγούστου, η Ουάσιγκτον θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Σχέδιο μείωσης του ελλείμματος

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος που προωθήθηκε από τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, λέγοντας ότι θα αφαιρέσει το νέφος μιας πιθανής στάσης πληρωμών από την οικονομία των ΗΠΑ μέχρι το 2012.

“Το σχέδιο του γερουσιαστή Ρέιντ είναι μια λογική προσέγγιση που θα πρέπει να λάβει την υποστήριξη και των δύο πλευρών, και ελπίζουμε οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων να συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνει και πρόσθεσε: “η μπάλα είναι στο γήπεδο τους”.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσία πρότειναν ένα σχέδιο περικοπών δαπανών ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει μεγάλες εξοικονομήσεις από εγχώρια και αμυντικά προγράμματα σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την αύξηση του ορίου του χρέους της κυβέρνησης που ανέρχεται σε 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό κείμενο σχετικά με την επικείμενη νομοθεσία, το μέτρο περιλαμβάνει επίσης 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εξοικονομήσεις που οι Δημοκρατικοί λένε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε αυτές.

Αλλες εξοικονομήσεις προβλέπονται σε προγράμματα, που περιλαμβάνουν τη γεωργία και τη στέγαση, καθώς και τη μείωση των πληρωμών τόκων.

Exit mobile version