Home Uncategorized Σε σκυβαλότοπο μετατράπηκε ο χώρος αδρανών υλικών στη Μαραθούντα

Σε σκυβαλότοπο μετατράπηκε ο χώρος αδρανών υλικών στη Μαραθούντα

0

Ο χώρος εναπόθεσης αδρανών υλικών στη Μαραθούντα της Πάφου, λειτουργεί ως σκυβαλότοπος και όχι ως χώρος αδρανών υλικών, προκαλώντας οχληρία και περιβαλλοντικά προβλήματα από πυρκαγιές που εκδηλώνονται στον χώρο δημιουργώντας τοξικά νέφη με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ανέφερε ο βουλευτής ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των αδρανών υλικών ιδιαίτερα στην κοινότητα Μαραθούντας, καθώς και η διαδικασία αποκατάστασης των εγκαταλελειμμένων σκυβαλότοπων, συζήτησε την Παρασκευή, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατόπιν αυτεπάγγελτης πρότασης του κ. Φακοντή.

Όπως είπε έχει αδειοδοτηθεί μια συγκεκριμένη εταιρεία από τον Μάρτιο του 2010, η οποία δεν ξεκίνησε ακόμα την κατασκευή της μονάδας, αφού υπολείπεται περιβαλλοντικής μελέτης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπήρξε επίσης ενδιαφέρον από τους δήμους Πάφου και Γεροσκήπου σε διαβούλευση με τον Σύνδεσμο Εργολάβων Κύπρου για δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης, σε περίπτωση που η ήδη αδειοδοτημένη εταιρεία δεν προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας.

Για να λειτουργήσει, είπε, η μονάδα ανακύκλωσης χρειάζεται να δημιουργηθούν και τα πράσινα σημεία, όπου θα εναποτίθενται τα μπάζα. Συμπλήρωσε ότι στην Πάφο τα έξι πράσινα σημεία δεν υπολογίζεται να κατασκευαστούν πριν από το τέλος Μαρτίου 2013.

Παγκύπρια υπάρχουν πέραν των 113 εγκαταλελειμμένων σκυβαλότοπων, οι οποίοι δεν λειτουργούν πλέον «αλλά χρήζουν αποκατάστασης γιατί συνεχίζουν να μολύνουν το περιβάλλον με καρκινογόνες, τοξικές και άλλες επικίνδυνες ουσίες, τον αέρα, το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα».

Exit mobile version