Home Uncategorized Στη Λεμεσό το πρώτο Παγκύπριο Μουσείο Ιατρικής

Στη Λεμεσό το πρώτο Παγκύπριο Μουσείο Ιατρικής

0

Σημαντικά εκθέματα, όπως τον πρώτο ηλεκτροκαρδιογράφο και το πρώτο μηχάνημα αιμοκάθαρσης στην Κύπρο, φιλοξενεί το Ιατρικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο εγκαινιάζεται την Παρασκευή, στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 Σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Μουσείου Δρ. Μάριος Φιλίππου παρουσίασε τα 160 εκθέματα στα ΜΜΕ, αναφέροντας πως η λειτουργία του πρώτου Ιατρικού Μουσείου στην Κύπρο, αποτελούσε ένα όραμα ζωής και στόχο πολλών δεκαετιών, που έγινε πραγματικότητα πέρσι, μετά την παραχώρηση ενός παραδοσιακού κτιρίου, 130τ.μ περίπου, από το Δήμο Κ. Πολεμιδιών.

“Είναι το μοναδικό ιατρικό Μουσείο στον ελληνικό χώρο και ίσως στη Μέση Ανατολή”, επεσήμανε ο Δρ.Φιλίππου, προσθέτοντας ότι σκοπός και στόχοι του είναι η συλλογή παλαιών και κλασσικών ιατρικών εργαλείων, συσκευών, μηχανημάτων και βιβλίων, η συντήρηση και προστασία τους καθώς και η ανάδειξη τους, όπως και η ανάδειξη της άσκησης της Ιατρικής στην Κύπρο. 

Τα διάφορα εκθέματα, με παλαιότερο ένα μαιευτικό τραπέζι του 1930, χωρίσθηκαν σε 7 ενότητες ειδικοτήτων και αναδεικνύονται μέσα από την κατάλληλη τοποθέτηση τους σε πλατφόρμες με τον ανάλογο φωτισμό, χρησιμοποιώντας πλαστικές κούκλες με ανάλογες στολές.

Το κόστος της πρώτης φάσης υλοποίησης του μουσείου ανήλθε στις 100 περίπου χιλιάδες ευρώ και βασίζεται κυρίως σε χορηγίες, είπε ο Δρ. Φιλίππου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για οικονομική ενίσχυση στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του. 

Κάλεσε, ακόμη, Ιατρικούς Συλλόγους και ιατρούς που κατέχουν οπτικοακουστικό υλικό από συνέδρια ή έγγραφα, εκθέματα και οτιδήποτε άλλο υλικό και επιθυμούν να εκτεθεί στο Μουσείο, να επικοινωνήσουν με την Γραμματεία του Μουσείου.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνος του Μουσείου, Δρ. Χριστόδουλος Μέσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία της ηλεκτρονικής δομής και βάσεως δεδομένων, την οποία εξυπηρετούν οκτώ οθόνες αφής που βρίσκονται δίπλα από κάθε ενότητα και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τους 32 δωρητές καθώς και τον τόπο, τρόπο και χρόνο που χρησιμοποιήθηκαν τα διάφορα εκθέματα. 

Επίσης, συνέχισε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του μουσείου (www.cyprus-medical-museum.org), ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για πολλά άλλα πράγματα, όπως φωτογραφικό υλικό από συνέδρια του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, να παρακολουθήσει συνεντεύξεις, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια κ.ά.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν και μια μικρή βιβλιοθήκη με 50 συγγράμματα και δημοσιεύσεις πάνω στην ιστορία της κυπριακής ιατρικής που γράφτηκαν από Κυπρίους και άλλους γιατρούς, ενώ στο εξωτερικό χώρο του μουσείου δημιουργήθηκε ένας μικρός βοτανικός κήπος με φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμη από το λαό μας.

Ο Δρ. Μέσης εξέφρασε, παράλληλα, τη δυσαρέσκεια του από το γεγονός ότι, ενώ το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε δεσμευθεί γραπτώς, να παραχωρήσει στο μουσείο αρχαία εργαλεία και άλλα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν κατά καιρούς στην Κύπρο ή τουλάχιστον τα αντίγραφα τους, τελικά κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε.

Exit mobile version