Home Uncategorized Στο επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Στο επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

0

Το Ιράν χαιρέτισε τη βούληση των μεγάλων δυνάμεων να επαναλάβουν στο προσεχές μέλλον τις διαπραγματεύσεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα πως οι συνομιλητές του δεν θα διαπράξουν «τα σφάλματα του παρελθόντος».

«Τους καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μία συνεργασία. Αποφασίσθηκε πως αυτές μπορούν να εξετάσουν τις προτάσεις και να απαντήσουν στο Ιράν. Σήμερα, έχουν περάσει έξι μήνες, όμως μόλις πρόσφατα δήλωσαν έτοιμες να επανέλθουν στις συνομιλίες», επεσήμανε ο Σαΐντ Τζαλιλί, επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Χαιρετίζουμε την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Ευελπιστούμε πως θα προσέλθουν με μία εποικοδομητική προσέγγιση και δεν θα επαναλάβουν τα παρελθόντα λάθη τους», πρόσθεσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί.

«Το Ιράν είναι αποφασισμένο να προασπισθεί τα δικαιώματά του», επανέλαβε ο Τζαλιλί, ο οποίος είχε συναντήσεις στην ινδική πρωτεύουσα με τον Ινδό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Σιβσανκάρ Μενόν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επί του παρόντος επαφές ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Ομάδα των «5+1» (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία συν τη Γερμανία), η οποία εκπροσωπείται από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, προκειμένου να αναβιώσουν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε τέλμα.

Exit mobile version