Το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, συνεχίζει τις προσπάθειες του για την προστασία των παραλιών και των φωλιών των χελώνων Καρέτα Καρέτα και των πράσινων χελώνων, που εντοπίζονται στις παράλιες περιοχές Ακρωτηρίου και Επισκοπής.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η περίοδος αναπαραγωγής των χελώνων στην Κύπρο ξεκινά κατά τα τέλη Μαΐου και διαρκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την προστασία των φωλιών τους, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος των ΒΒ, σε στενή συνεργασία με την Ομάδα Προστασίας των Χελώνων των ΒΒ Ακρωτηριού και Επισκοπής (WSBA Turtlewatch).
Το Σχέδιο προστασίας των χελώνων περιλαμβάνει την εκπαίδευση ατόμων που έχουν άδεια να εντοπίζουν, να ξεθάβουν και να μετακινούν φωλιές καθώς και την ενημέρωση των μαθητών των σχολείων των ΒΒ και της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα προστασίας των χελώνων.
Οι παραλίες ωοτοκίας ελέγχονται καθημερινά για φωλιές από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, από μέλη του Τμήματος Περιβάλλοντος, μέλη του Βρετανικού Στρατού και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανισμών, καθώς και από Κύπριους φοιτητές.
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 30 φωλιές, οι οποίες προστατεύονται με κλουβί, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσεις τις 50, ενώ στην πλειοψηφία αφορούν το είδος Καρέτα Καρέτα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τμήματος Περιβάλλοντος των ΒΒ, Αλεξία Περδίου, από τις αρχές Ιουνίου οργώνονται εκστρατείες καθαριότητας των παραλιών που βρίσκονται κοντά στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ακρωτηρίου κι εντός του περιφραγμένου εδάφους των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι, ενώ δρομολογείται ο καθορισμός της παραλίας Ακρωτηρίου, ως Ειδικής Ζώνης Διατήρησης, σύμφωνα με το Νόμο των Βάσεων Περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Άγριας Ζωής.
Επίσης, πραγματοποιούνται πολλές εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαίδευσης μέσω του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης Ακρωτηρίου στις οποίες εμπίπτει και η συνεργασία με φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.