Banner
Αρχική Σχεδιασμός πρωτοποριακών φαρμάκων στην Κύπρο

Σχεδιασμός πρωτοποριακών φαρμάκων στην Κύπρο

Share
Default Featured Image
Share

farmaka

Ομάδα επιστημόνων από το το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα πανεπιστήμια, University of California (Ρίβερσάιντ) και Princeton University των ΗΠΑ προσφέρει ελπίδες για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ασθένειας του ματιού, η οποία προκαλεί μέχρι και τύφλωση.

Το πεπτίδιο της κομπστατίνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ένα υποσχόμενο φάρμακο, που δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλοντας τη δραστηριότητα του συστήματος συμπληρώματος, το οποίο αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού σε προσβολές από παθογόνους οργανισμούς.

Παραδόξως, η πρώτη γραμμή άμυνας μπορεί να αποτελέσει σε μερικές περιπτώσεις εχθρό του ανθρώπινου οργανισμού, αφού αρκετές ασθένειες, όπως η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, η νόσος Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές κ.α. σχετίζονται με μη ελεγχόμενη δραστηριοποίηση του συστήματος συμπληρώματος. Έτσι, οι ερευνητές εισάγοντας κατάλληλες τροποποιήσεις στο υπάρχον φάρμακο δημιούργησαν παράγωγα με βελτιωμένη ανασταλτική δραστηριότητα. Αυτό το επίτευγμα συνιστά ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία φαρμάκου για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Την περίοδο αυτή γίνονται επιπρόσθετες πειραματικές δοκιμές στα Πανεπιστήμια University of California του Ρίβερσάιντ και University of California της Σάντα Μπάρμπαρα, με σκοπό την εξεύρεση ακόμη πιο δραστικών φαρμάκων, που βασίζονται σε καινούριες προσομοιώσεις Μοριακής Δυναμικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο κύριο σκέλος της ερευνητικής εργασίας, ανάμεσά τους και οι δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχουν καταθέσει πατέντα για ορισμένα από τα νέα υποσχόμενα φάρμακα. 

Share
Σχετικά Άρθρα
Κύριες Ειδήσεις

9o Πολιτιστικό Φεστιβάλ Περιβάλλοντος ” Περιβάλλον Συγγνώμη”

Το φωνάζουμε ξανά την Κυριακή 03/8/2025. ” Περιβάλλον Συγγνώμη”! Κάνουμε τα λόγια...

Απόψεις

Kαταδίκη των επεισοδίων εις βάρος οικήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Η Πράσινη Ασπίδα σε πλήρη συντονισμό με To Πράσινο Κόμμα της Κύπρου,...

UncategorizedΕπικαιρότητα

Διαγωνισμός αειφόρων δράσεων για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Είσαι εκπαιδευτικός ή διευθυντής/τρια  σε νηπιαγωγείο ή δημοτικό και στο σχολείο σου...

ΕκδηλώσειςΚύριες Ειδήσεις

9ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος Πράσινης Ασπίδας

Έρχεται ξανά το φεστιβάλ που όλοι περιμένετε! Στις 3 Αυγούστου 2025 φωνάζουμε...