Home Uncategorized Τάχιστη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Τάχιστη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

0

Πριν το τέλος του χρόνου η λειτουργια
Τάχιστη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας




Τα
αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά πριν από τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να επιτευχθει μια άμεση ενίσχυση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου σε σύσκεψη που είχε με την αρμόδια επιτροπή εξ υπουργών για εξεύρεση τρόπων τάχιστης προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εμπορίου συμμετείχαν οι Υπουργοί Εμπορίου, Εσωτερικών, Οικονομικών και Γεωργίας καθώς και εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΑΗΚ και ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΣΜ).Ο Αντώνης Πασχαλίδης ανέφερε ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση προώθηση των μικρών συστημάτων φωτοβολταϊκών μέχρι 20 κιλοβάτ (οικιακά και εμπορικά).

Θα δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και δεν περιλαμβάνονταν σε εκείνες που θα ετύγχαναν έγκρισης, και ως εκ τούτου ανέφερε ο Υπουργός « όσες αιτήσεις εκκρεμούν θα προωθηθούν άμεσα και θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2011».

Η επιδότηση θα ανακοινωθεί με την έναρξη λειτουργίας του σχεδίου και όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Εμπορίου, αμέσως δόθηκαν οδηγίες και οι αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάζουν το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της υπουργικής επιτροπής, για τα συστήματα από 21 μέχρι 150 κιλοβάτ θα δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης των αδειοδοτημένων αιτήσεων.

Η τιμή και η περίοδος επιδότησης θα ανακοινωθεί στο πρόγραμμα και ενδεχομένως σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη να γίνει και δημοπράτηση.Η τρίτη απόφαση αφορά την δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα, σε 3 μέρες σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη θα γίνει παρουσίαση από τους ειδικούς της συγκεκριμένης εισήγησης/προγράμματος το οποίο και θα ανακοινωθεί ενώ η ταρίφα που θα καταβληθεί, θα αποφασιστεί κατόπιν δημοπράτησης.

«Οσοι και να είναι οι ενδιαφερόμενοι εφόσον τηρούν τις προδιαγραφές και γίνει έλεγχος από την αρμόδια τεχνική επιτροπή τότε ενώπιος ενωπίω θα καλέσουμε και τα Μέσα για να παρακολουθήσετε την δημοπράτηση», εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης.

Στην σύσκεψη λήφθηκε επίσης απόφαση για διάθεση αδιάθετης ποσότητας συμπαγών λαμπτήρων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πασχαλίδης οι λαμπτήρες αυτοί θα δοθούν σε σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, σε πολύτεκνους και στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «δίνουμε κίνητρα γιατί βασικά χρειαζόμαστε ενέργεια το συντομότερο δυνατό και επισπεύδουμε και απλοποιούμε διαδικασίες, γιατί ίσως αυτά τα προγράμματα να τα ετοιμάζαμε το 2014, αντί τότε, πάμε δυόμισι χρόνια νωρίτερα».

Ερωτηθείς για το πόσα μεγαβάτ θα παράγονται μετά και την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι στόχος είναι πριν από το τέλος της εβδομάδας να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τα μεγαβάτ, το κόστος κτλ.

Exit mobile version