Home Uncategorized Τα πλυντήρια ρούχων ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον

Τα πλυντήρια ρούχων ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον

0

Τα πλυντήρια ρούχων ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον
Οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο


Τα πλυντήρια ρούχων εξελίσσονται σε κύρια πηγή ρύπανσης των θαλασσών εξαιτίας των μικροπλαστικών- πολυεστερικών και ακρυλικών υλικών μεγέθους μικρότερου από το κεφάλι καρφίτσας- που εκβάλλονται κατά τις πλύσεις.

Ο Μάρκ Μπράουν, ερευνητής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου της Ιρλανδίας, και η ομάδα του εξηγούν πως η συγκέντρωση υπολειμμάτων μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον εγείρει πλέον ζητήματα υγείας και ασφάλειας.

Τα εν λόγω υλικά περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που μεταφέρονται διαμέσω της διατροφικής αλυσίδας στον οργανισμό των θαλάσσιων οργανισμών και από εκεί στον άνθρωπο, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science and Technology.

Οι σχεδιαστές ρουχισμού και πλυντηρίων θα πρέπει να αναπτύξουν τεχνολογίες περιορισμού της απελευθέρωσης ινών στο νερό των πλυντηρίων κατά το ξέβγαλμα των ρούχων.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της μόλυνσης του οργανισμού από μικροπλαστικά;
Οι επιστήμονες διενήργησαν έρευνα σε 18 παραλιακές περιοχές σε όλο τον κόσμο προκειμένου να αποκαλύψουν τις πηγές “κινδύνου”. Βρήκαν ότι οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών σε πυκνοκατοικημένες παραλιακές περιοχές ήταν μεγαλύτερες και εντόπισαν ως βασική πηγή τους το νερό από τα πλυντήρια ρούχων.

Τονίζουν δε ότι σε κάθε πλύση απελευθερώνονται περισσότερες από 1900 ίνες από υφάσματα όπως το φλις και μοιάζουν με εκείνες που εντοπίζονται στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Exit mobile version