Home Uncategorized Τυφώνας Χαϊγιάν

Τυφώνας Χαϊγιάν

0
Φιλιππίνες: Η ζωή μετά τον τυφώνα Χαϊγιάν
«Δεν έχουμε στέγη. Δεν έχουμε ρούχα και τρόφιμα. Δεν αντέχουμε άλλο»


Δώδεκα ημέρες πέρασαν μετά το φονικό χτύπημα του τυφώνα Χαϊγιάν, με τις Φιλιππίνες να παραμένουν βυθισμένες στο χάος.

Παρά την τεράστια διεθνή κινητοποίηση, η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη χώρα με το σταγονόμετρο.


Στην πόλη Τακλομπάν, η απεγνωσμένη κραυγή των επιζώντων για βοήθεια αποτυπώνεται πάνω στα ερείπια. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.000. ενώ όσοι επέζησαν, προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό είναι τεράστιες.

Οι άστεγοι, που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια, στεγάζονται προσωρινά σε δημόσια κτίρια. Ορισμένοι προσπαθούν να χτίσουν πρόχειρα καταλύματα πάνω στα χαλάσματα. «Χτίζουμε ένα προσωρινό καταφύγιο γιατί δεν έχουμε σπίτι να μείνουμε. Ο κόσμος που έμενε σε δημόσια κτίρια υποχρεώθηκε να φύγει, γιατί οι αρχές πρέπει να καθαρίσουν το χώρο. Το σπίτι μας παρασύρθηκε από το δυνατό κύμα», δηλώνει ένας κάτοικος.

Το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν ισοπέδωσε στην κυριολεξία ολόκληρες πόλεις. Απελπισμένοι κάτοικοι χρησιμοποιώντας υλικά κατεστραμμένων σπιτιών προσπαθούν να οικοδομήσουν νέα.

Οι αρχές των Φιλιππίνων εκτιμούν ότι το κόστος της ανοικοδόμησης σπιτιών, σχολείων, δρόμων και άλλων υποδομών που καταστράφηκαν, ανέρχεται στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στις μικρές υπαίθριες αγορές, οι τιμές των τροφίμων έχουν διπλασιαστεί. Ελάχιστοι διαθέτουν τα χρήματα για να ψωνίσουν.

Οι διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν επισιτιστικής βοήθειας.

Η επαρχία Σαμάρ είναι μια από τις πρώτες που δέχτηκαν το χτύπημα του τυφώνα. Οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι η ζωή τους να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Μέχρι τότε η επιβίωσή τους εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια. «Δεν μας απομένουν άλλες επιλογές για το μέλλον μας. Ζούσαμε εδώ φυτεύοντας λαχανικά και μαζεύοντας καρύδες. Τώρα όμως μετά την τραγωδία, θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η σοδειά». λέει ένας κάτοικος.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», αναφέρει μια γυναίκα. «Δεν έχουμε στέγη. Δεν έχουμε ρούχα και τρόφιμα. Δεν αντέχουμε άλλο». Η Σαμάρ μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν ένας εξωτικός παράδεισος. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο τυφώνας την μετέτρεψε σε πόλη φάντασμα. 
Exit mobile version