Home Uncategorized Υγιή δόντια για υγιή καρδιά

Υγιή δόντια για υγιή καρδιά

0
Η περιοδοντική νόσος, η οποία είναι η κυριότερη αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες, πλήττει το μισό του γενικού πληθυσμού. Τελευταία οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νόσος σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς προάγει και τροποποιεί την αθηροσκλήρωση. Τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν την παρουσία παθογόνων βακτηρίων, που προκαλούν την περιοδοντίτιδα, στην αθηρωματική πλάκα, εύρημα το οποίο ενισχύει τη συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με τα καρδιαγγειακά.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες στο 44%-57% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζει μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο ενώ περίπου το 10% παρουσιάζει τις βαρύτερες μορφές της. Πρόκειται για μία φλεγμονώδη κατάσταση η οποία οδηγεί στην καταστροφή των στηρικτικών ιστών του δοντιού.

«Η περιοδοντίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος με αιφνίδια έναρξη, η οποία στα αρχικά στάδια είναι ύπουλη και ίσως δεν χαρακτηρίζεται από συμπτώματα. Ο περιοδοντικός ασθενής προσέρχεται στο οδοντιατρείο παραπονούμενος για αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή σε προχωρημένες μορφές της νόσου για κινητικότητα των δοντιών του. Υπάρχουν ενδείξεις για τη σύνδεσή της με καρδιαγγειακά νοσήματα και έτσι ενισχύεται ο ρόλος της στοματικής υγείας στη γενικότερη συστηματική υγεία» εξηγεί ο οδοντίατρος -περιοδοντολόγος Νίκος Ευθυμιάδης με αφορμή ομιλία του με θέμα την υγιεινή του στόματος και την επίδρασή της στην καρδιά, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου στην Εδεσσα στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώνει η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.

Exit mobile version