Home Uncategorized Υπ. Υγείας: Πολύ λίγα τα δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Υπ. Υγείας: Πολύ λίγα τα δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

0

Το Υπουργείο Υγείας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία και την Πολιτική των Καταναλωτών, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα αυτή τη στιγμή αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ύστερα από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως “η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προέβη σε αναλύσεις δειγμάτων τέτοιων προϊόντων, οι οποίες κατέδειξαν ότι ο ατμός που δημιουργείται μπορεί να περιέχει διάφορες καρκινογόνες ουσίες, τοξικές ουσίες και άλλα συστατικά καπνικών προϊόντων, τα οποία ενδεχομένως να βλάπτουν την υγεία των χρηστών”.
Εξάλλου”, προσθέτει, “η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα καπνικά προϊόντα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εισπνεόμενη νικοτίνη μπορεί να έχει τοξικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και να προκαλεί εθισμό”.
Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως “επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική νομοθετική ρύθμιση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και στα πλαίσια της επικείμενης αναθεώρησης της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ως καπνικό προϊόν”.
Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καταλήξει στην πολιτική που θα ακολουθήσει για το εν λόγω θέμα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος και το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό”, συμπληρώνει.
Το Υπουργείο Υγείας προτρέπει το κοινό προτού αποφασίσει για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου να ενημερώνεται από τις πληροφορίες, οι οποίες παρέχονται στην ετικέτα και να λαμβάνει υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα.
Exit mobile version