Home Uncategorized Φυλάκιση για περιβαλλοντική καταστροφή στη Νεα Ζηλανδία

Φυλάκιση για περιβαλλοντική καταστροφή στη Νεα Ζηλανδία

0

Ο φιλιππινέζος πλοίαρχος του υπό λιβεριανή σημαία πλοίου «Ρένα», ελληνικής πλοιοκτησίας, το οποίο προσάραξε ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας προκαλώντας τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, καταδικάσθηκε σήμερα σε φυλάκιση επτά μηνών.

Ο Μάουρο Μπαλομάγκα και ο επίσης Φιλιππινέζος δεύτερος υποπλοίαρχος Λεονίλ Ρελόν, ο οποίος καταδικάσθηκε επίσης σε επτάμηνη φυλάκιση, είχαν δηλώσει ένοχοι για εσφαλμένο και επικίνδυνο πλουν και αλλοίωση των επισήμων εγγράφων του πλοίου μετά την πρόσκρουση στο ύφαλο.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου της περιφέρειας της Ταουράνγκα Ρόμπερτ Γουλφ δήλωσε ότι έπρεπε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης στους δύο ναυτικούς, για να υπάρξει παραδειγματισμός για άλλους οι οποίοι θα επιχειρούσαν να αλλάξουν την πορεία τους πλοίου τους για να κερδίσουν χρόνο.
Η ανώτερη ποινή που προβλέπει η νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν είναι κάθειρξη επτά ετών.
Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, το πλήρωμα του “Ρένα” της ελληνικής πλοιοκτήτριας εταιρείας Costamare παραβίασε τους βασικούς κανόνες της ναυσιπλοΐας και αγνόησε τις προειδοποιήσεις του ραντάρ του πλοίου, δέκα λεπτά πριν το πλοίο πρασαράξει σε κοραλιογενή ύφαλο , σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Ταουράνγκα, στη Βόρεια Νήσο της Νέας Ζηλανδίας.
Τριακόσιοι πενήντα τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν στην θάλασσα, ενώ το πλοίο κόπηκε στα δύο τον περασμένο Ιανουάριο με αποτέλεσμα εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια να πέσουν στην θάλασσα.
Οι υπηρεσίες προστασίας της άγριας ζωής περισυνέλεξαν 2.410 νεκρά πουλιά από την περιοχή της καταστροφής, ενώ ομάδες εθελοντών συγκέντρωσαν 1.000 τόνους ρύπων από τις παραλίες της λευκής άμμου που μολύνθηκαν από το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων σε μία ακτίνα τριάντα χιλιομέτρων.
Ο Κόλις Ρίντερ, τοπικός αρχηγός των Μαορί, δήλωσε στο δικαστήριο ότι τα μέλη της φυλής έχουν συγχωρέσει τον πλοίαρχο και τον αξιωματικό.
Exit mobile version