Home Uncategorized Φωτοβολταϊκά: Βασικό εργαλείο για την απομάκρυνση του άνθρακα στην Ευρώπη

Φωτοβολταϊκά: Βασικό εργαλείο για την απομάκρυνση του άνθρακα στην Ευρώπη

0

Την τελευταία δεκαετία, η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 40%, ενώ τα κόστη παραγωγής συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με έρευνα του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 63% της νέας ισχύος παγκοσμίως εγκαταταστάθηκε στην Ευρώπη το 2011.

Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη τα καθιστά βασικό εργαλείο για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων που έχουν τεθεί στη Γηραιά Ήπειρο με εκτιμώμενο ποσοστό 25% στο ενεργειακό μείγμα ως το 2030, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ).

Η ίδια έκθεση υπογραμμίζει ότι τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας στα ευρωπαϊκά δίκτυα θα διασφαλίσουν την ευστάθεια του συστήματος ακόμα και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες ή ώρες αιχμής.

Πλεονεκτήματα

Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα φωτοβολταϊκά αφορούν στις διακυμάνσεις στην απόδοση εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, η έκθεση του EPIA αναφέρει ότι οι μεταβολές αυτές μικρή επίδραση έχουν στο δίκτυο, γεγονός που καθιστά τα φωτοβολταϊκά αξιόπιστη βασική ενεργειακή πηγή και όχι παραπληρωματική.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των φωτοβολταϊκών είναι ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται το μεσημέρι όπως ακριβώς και η ζήτηση.

Έχουν τέλος την ικανότητα να παράγουν ενέργεια πλησίον στα σημεία κατανάλωσης χωρίς την ανάγκη κατασκευής μαζικών υποδομών δικτύου μεταφοράς.

Ενεργειακοί στόχοι

Έτσι, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να αναδειχθούν σε βασικό παράγοντα επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη (μείωση 20% το 2020 με έτος βάσης το 1990).

Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί κατά το ήμισυ. 

Ειδικότερα, οι εκπομπές αερίων έχουν περιοριστεί κατά 16% την τελευταία εικοσαετία με παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας κατά 40%.

Σημειώνεται πως η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς στην Ευρώπη ανέρχεται σε 52 Γιγαβάτ με τον στόχο να είναι τα 84 Γιγαβάτ ως το 2020.

Έτσι, στο πλαίσιο της απομάκρυνσης από τον άνθρακα και της επίτευξης των ενεργειακών στόχων για την Ευρώπη, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια από τις πλέον ευέλικτες και βιώσιμες πηγές ενέργειας εκτιμά ο EPIA.

Exit mobile version