Home Uncategorized Χρυσό Λιοντάρι στον Σοκούροφ – σκηνοθεσίας στον Λάνθιμο

Χρυσό Λιοντάρι στον Σοκούροφ – σκηνοθεσίας στον Λάνθιμο

0

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Βενετίας
Χρυσό Λιοντάρι στον Σοκούροφ – σκηνοθεσίας στον Λάνθιμο


Το βραβείο σεναρίου κατέκτησε ο Γιώργος Λάνθιμος στο διεθνές φεστιβαλ Βενετίας για την ταινία του ”Άλπεις”.

Το Χρυσό Λιοντάρι απονεμήθηκε, κόντρα στα περισσότερα προγνωστικά, αλλά επιβεβαιώνοντας τις καλές κριτικές που δέχτηκε από σύσσωμο τον ευρωπαϊκό Τύπο, το «Faust» του ρώσου Αλεξάντερ Σοκούροφ, γνωστού στα φεστιβαλικά «κυκλώματα».

Το Χρυσό Λιοντάρι είναι και η σημαντικότερη διάκριση που γνωρίζει ο Σοκούροφ, περισσότερο γνωστός στους έλληνες σινεφίλ από την ταινία του «Ρώσικη Κιβωτός».

Στο Ιταλικό Φεστιβάλ ποτέ δεν χάνεται η ευκαιρία της διάκρισης μιας Ιταλικής ταινίας που ξεχωρίζει.

Έτσι, το Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στο δραματικό φιλμ «Terraferma» του Εμανουέλε Κριαλέζε με θέμα την ιστορία οικογένειας ψαράδων  μικρού νησιού της Ιταλίας.

Στο πυρήνα της ταινίας, το μεταναστευτικό ζήτημα.Από την Κίνα (η Βενετία αγαπά πολύ το ασιατικό σινεμά) το φιλμ του Σανγκτζούν Κάι, «Ren Shan Ren Hai» (ήταν η ταινία – έκπληξη της διοργάνωσης) και εκεί απενεμήθη το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ το πολυσυζητημένο “Shame” απέσπασε βραβείο Ανδρικού Ρόλου για τον πρωταγωνιστή του Μάικλ Φασμπέντερ του οποίου οι τολμηρές εμφανίσεις αποτέλεσαν σημείο αναφοράς των περισσότερων ανταποκριτών που έγραψαν για το φιλμ.

Το δε γυναικείο πήγε στο “Tao Jie” από το Χονγκ Κονγκ, για την Ντίνι Γιπ.Βραβείο Φωτογραφίας πήραν τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Αντρεα Αρνολν, Bραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI): «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν ενώ ο Ρομάν Πολάνσκι, για τον οποίο είχαν γραφτεί τα καλύτερα, αρκέστηκε στο μείζονος σημασίας βραβείο “Leoncino” για το “Carnage” με Τζόντι Φόστερ και Κέιτ Γουίνσλετ.

Τέλος, το τιμώμενο πρόσωπο του Φετινού Φεστιβάλ, ο Αλ Πατσίνο πήρε το «εναλλακτικό» Queer Χρυσό Λιοντάρι για το πολυαναμενόμενο «Wilde Salome» σε σκηνοθεσία του ιδίου.

 

Exit mobile version