Πράσινη ανάπτυξη και στην πληροφορική
Πολλά έχουν ειπωθεί για την υιοθέτηση βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της οικονομίας, αφού η στροφή σε σχέδια ανάπτυξης που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αποδεδειγμένα ενισχύει την οικονομία μιας χώρας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η στροφή, όμως, στο περιβάλλον δεν σταματά στον οικονομικό τομέα. Σήμερα, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών, ενός τομέα που σήμερα κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην αρμονική και συνολική ανάπτυξη μιας χώρας. Η χρήση της πληροφορικής για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης στους υπόλοιπους τομείς της καθημερινότητάς μας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη δραστηριότητα ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Κύπρο.
Πολλοί είναι, πλέον, οι Κύπριοι επιστήμονες που επιλέγουν να λάβουν δυναμικά μέρος στην προώθηση της βιώσιμης -ή πράσινης- ανάπτυξης και να μελετήσουν την υιοθέτησή της μέσα από τον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Ο Αντρέας Καμιλάρης του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Παναγιώτης Κολιός του King’s College London, είναι δύο Κύπριοι επιστήμονες που επικεντρώνουν την έρευνά τους σε δίκτυα αισθητήρων και δίκτυα τηλεπικοινωνιών αντίστοιχα.
Τεχνολογίες web
Ο υποψήφιος διδάκτωρ Αντρέας Καμιλάρης μελετά τεχνολογίες web για αυτοματοποίηση στα σπίτια του μέλλοντος που θα επιφέρουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη χρήση ενέργειας, μειώνοντας σημαντικά και το συνολικό της κόστος για κάθε σπίτι. Συγκεκριμένα, κάθε ηλεκτρική συσκευή της οικίας θα συσχετίζεται με έξυπνους μετρητές, που θα μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ενέργειας κάθε συσκευής και θα επιτρέπουν τον έλεγχό της. Παράλληλα, θα γίνεται χρήση αισθητήρων για την καταγραφή θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και κίνησης, για την καλύτερη κατανόηση της περιβαλλοντικής κατάστασης κάθε οικίας.
Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η συνολική μείωση ενέργειας σε σπίτια και κτίρια σε αστικές περιοχές. Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης πρωτοβουλίας του Network Research Laboratory Group για την αειφόρο ανάπτυξη των πόλεων και ένα πιο πράσινο μέλλον μέσα από τη χρήση πράσινης τεχνολογίας. Αν και παρόμοιες έρευνες έχουν μελετήσει την αποδοτικότητα της ενέργειας σε οικίες και κτίρια, αυτή είναι η πρώτη που εισηγείται τη χρήση του web για αισθητήρες χώρου. Η ΑΗΚ έδειξε ενδιαφέρον για την πειραματική εφαρμογή της έρευνας σε σπίτια της Κύπρου, αυτό, όμως, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.
Green Radio
Στη μελέτη Green Radio, ο ερευνητής Παναγιώτης Κολιός εξετάζει πώς η μείωση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί σε συστήματα τηλεπικοινωνιών και συγκεκριμένα στη χρήση αντένων για παροχή υπηρεσιών ίντερνετ σε κινητά. Η μελέτη του Green Radio ξεκίνησε στην Αγγλία με συνεργασία πανεπιστημίων όπως το King’s College και το Bristol University, αλλά και εταιρειών τηλεπικοινωνιών όπως η Vodafone. Σήμερα το Green Radio συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον από επιπλέον εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Απώτερος στόχος της μελέτης είναι η μείωση ενέργειας από 10 μέχρι 100 φορές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να επηρεάζεται η εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αφού εντοπίζοντας την τοποθεσία του χρήστη μπορεί πιο εύκολα το δίκτυο να στέλνει τις ίδιες πληροφορίες με μειωμένη ενέργεια. Το Green Radio ασχολείται αποκλειστικά με ασύρματες τηλεπικοινωνίες, αλλά παρόμοιες μελέτες όπως το Green Touch καλύπτουν έρευνα μείωσης ενέργειας και σε σταθερά τηλέφωνα.
Παράδειγμα για νέους επιστήμονες
Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ δραστηριότητα των δύο νεαρών Κύπριων επιστημόνων είναι πραγματικά πρωτοποριακή, φέρνοντας την τεχνολογική ανάπτυξη στην Κύπρο, αλλά και παγκοσμίως, σε ένα νέο επίπεδο. Ο Αντρέας και ο Παναγιώτης, με την καινοτόμα υιοθέτηση της πράσινης ανάπτυξης σε δίκτυα αισθητήρων και τηλεπικοινωνιών, αποτελούν παράδειγμα για νέους επιστήμονες, αφού προσφέρουν όχι μόνο στην ερευνητική πτυχή του τομέα της πληροφορικής, αλλά και στη γρήγορη υιοθέτηση εξελιγμένων τεχνολογιών για τις πόλεις του μέλλοντος, διασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές.