18.9 C
Nicosia

Καταγγέλλουν τον Χάσικο για αδυναμία μετακίνησης της Βιοχρώμ από το Πέρα Χωριό

Δημοφιλή Άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

ergostasia-pera-horio-nisou_0

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Πέρα Χωριού:

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων με την παρούσα καταγγέλλει την κρατική αναπηρία που ξεσκεπάζει σε όλο της το μεγαλείο, η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών σε σχέση με το θέμα της Βιοχρώμ. Μετά από ένα τρίμηνο κωλυσιεργίας και χρονοτριβής για το θέμα του κλεισίματος και της μετακίνησης του εργοστασίου της Βιοχρώμ λτδ σε κατάλληλη για τις εργασίες του περιοχή,  με επίσημη επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών στέλνει το θέμα εκεί που οι κρατικές υπηρεσίες γνωρίζουν να στέλνουν τα πάντα: στα σκουπίδια!

Ανερυθρίαστα δηλώνει ότι το κράτος αδυνατεί να καλύψει το τεράστιο κόστος μετακίνησης του εργοστασίου της συγκεκριμένης εταιρείας σε κατάλληλη για τις εργασίες του περιοχή. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το κράτος είναι υποχρεωμένο να καλύψει το κόστος μετακίνησης του εν λόγω εργοστασίου, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει και να υπερασπιστεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του.

Παρά τις δικές μας φωνές για την συνεχιζόμενη παραβίαση των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας και παρά το γεγονός ότι η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσα από την Έκθεση της (Δεκέμβριος 2012) που αφορά τα δύο συγκεκριμένα χημικά εργοστάσια υπογραμμίζει ότι ‘‘ Υπό το φως των πιο πάνω, τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής για περιβάλλον υγιές και απαλλαγμένο από επισφαλείς παράγοντες χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την υγεία τους, δεν διασφαλίζονται ικανοποιητικά και αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κατά προέκταση, δεν υπήρξε ούτε ο αναμενόμενος αλλά και οφειλόμενος σεβασμός στο δικαίωμα τους για ιδιωτική και οικογενειακή ζωή’’(Άρθρο 8.6 έκθεσης Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) εντούτοις μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει στάσιμη απαιτώντας παράλληλα από τους επί χρόνια επηρεαζόμενους κατοίκους την ανοχή και την υπομονή τους.

Στην επιστολή του ο κ. Σωκράτης Χάσικος δηλώνει ότι ‘‘το αίτημα για μετακίνηση του εργοστασίου προέκυψε από την ανησυχία που δυστυχώς δημιουργήθηκε σε ορισμένους κατοίκους της περιοχής εγγύς του εργοστασίου’’. Με αυτή την δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών αποκαλύπτεται η προχειρότητα και η ελλιπής γνώση του Υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα αφού το αίτημα αυτό και οι προειδοποιήσεις από την Κοινότητα σχετικά με την ανάγκη μετακίνησης του εργοστασίου χρονολογούνται από τις αρχές της νέας χιλιετηρίδας.

Αναφέρεται επίσης αβάσιμα και αστήρικτα ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας δημιουργεί κινδύνους στη δημόσια υγεία δεν τεκμηριώνεται από οποιαδήποτε επιστημονικά δεδομένα. Και εδώ τίθενται αμείλικτα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους ‘‘αρμόδιους’’:

  1. Με επιστολή τους 20 καρκινοπαθείς κάτοικοι του Πέρα Χωριού και Νήσου απαίτησαν από 3 κατά σειρά Υπουργούς Υγείας, του νυν Υπουργού συμπεριλαμβανομένου, την μετάκληση ξένων ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης. Ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει. Σαν να μην υπάρχουμε.
  2. Στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δημοσιεύθηκε στις 27.12.12 στο κεφάλαιο Συστάσεις – Εισηγήσεις παράγραφος 9.4 δηλώνεται ρητά όπως: ‘‘Η δημόσια ενημέρωση των κατοίκων είναι απαραίτητο να γίνει εντός του επόμενου μήνα από το Υπουργείο Υγείας και σε σχέση με το πόρισμα της έρευνας του, με εκτενείς αναφορές στη μεθοδολογία της και όλες τις πτυχές στις οποίες επικεντρώθηκε’’. Μέχρι σήμερα 6 μήνες μετά καμία ενημέρωση δεν έγινε και καμιά ανταπόκριση από τους ‘‘υπεύθυνους’’ του Υπουργείου Υγείας δεν επεδείχθη προς τις συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Κλείνοντας μάλιστα την επιστολή του ο κ. Χάσικος μας δηλώνει ότι το όλο θέμα μπορεί να επανεξετασθεί σε 3-4 χρόνια και εφόσον διαφοροποιηθούν οι δημοσιονομικές δυνατότητες! Αυτό κι αν είναι κοροϊδία. Με κάλυψη την αδυναμία του κράτους λόγω της κατάστασης της οικονομίας, η κυβέρνηση που εκλέχθηκε μόλις πριν 3 ½ μήνες μας παραπέμπει στην λήξη της θητείας της για να δώσει λύσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατά τα άλλα ευρωπαίων πολιτών της.

Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει την σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας στην κοινότητα μας. Από τις 4:00π.μ. σήμερα αστυνομική δύναμη 60 και πλέον αστυνομικών και του Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού ‘‘εισέβαλαν’’ στην κοινότητα μας με στόχο να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της εταιρείας Βιοχρώμ. Αυτή η ενέργεια από πλευράς της αστυνομίας πέραν από παράλογη κρίνεται και ως προκλητική αν λάβουμε υπόψη τους αριθμούς της αστυνομικής δύναμης που χρησιμοποιήθηκε αλλά και την πρωτόγνωρη ψυχραιμία που επιδεικνύουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων μας όλο αυτό το διάστημα.

Την ίδια ώρα όμως που οι κυβερνώντες επικαλούνται την οικονομική δυσπραγία του κράτους για ναμην δώσουν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα, διατάσσουν την παρουσία 60 αστυνομικών να βρίσκονται από τις 4 τα χαράματα έξω από το εργοστάσιο της Βιοχρωμ μέχρι και την ώρα που αυτό τερματίζει τις εργασίες του αδιαφορώντας για το κόστος των εργατο-ωρών μιας τόσο μεγάλης δύναμης. Σημειώνουμε ότι οι διαμαρτυρόμενοι καρκινοπαθείς και συγγενείς καρκινοπαθών, μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και άλλοι κάτοικοι δεν υπερέβαιναν τους 30 και βρισκόντουσαν σε μια ακτίνα 30 μέτρων μακριά από την είσοδο του ανεπιθύμητου εργοστασίου!

Επικεφαλής αξιωματικός της αστυνομίας μας ανέφερε ότι οι διαταγές που έχουν λάβει είναι να παραμείνουν καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του εργοστασίου έξω από αυτό αλλά παράλληλα αστυνομικοί θα παραμείνουν όλο το 24ωρο στον χώρο για να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκλειστεί εκ νέου.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας και οι όποιοι άλλοι εμπλεκόμενοι στο νέο αυτό αστυνομικό φιάσκο, αντιγράφοντας τις ενέργειες του νέο-σουλτάνου δικτάτορα Ταγίπ Ερντογαν έναντι των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξιμ, εξευτελίζουν την αστυνομική δύναμη και πληγώνουν την εικόνα του σώματος στα μάτια των πολιτών αυτού του κράτους.

Αυτή η απόφαση από όπου κι αν προέρχεται είναι κατακριτέα γιατί υποβιβάζει τον ρόλο της αστυνομίας σε ρόλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής ασφάλειας προς όφελος ενός εργοστασιάρχη και 6-7 εργαζομένων στο εργοστάσιο αυτό. Σε καιρούς λιτότητας και ενώ καθημερινά συρρικνώνεται το κοινωνικό κράτος, οι κυβερνώντες κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα εξυπηρετώντας κατά τρόπο ετσιθελικό συμφέροντα ενός και μόνο εργοστασιάρχη.

Το ερώτημα που τίθεται στους ‘‘αρμόδιους’’ Υπουργούς και στην κυβέρνηση είναι:

Τα δικαιώματα της ολότητας των κατοίκων των κοινοτήτων μας ποιος θα τα διασφαλίσει?

Πόσους αστυνομικούς θα επιστρατεύσουν οι κύριοι κυβερνώντες για την αποκατάσταση των επί σειρά ετών θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας?

Ως πότε θα παραγνωρίζεται τους ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους κύριοι?

Ως πότε οι πολίτες θα παραγνωρίζονται και οι αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας θα γίνονται κουρέλια από τις όποιες υπουργικές ‘‘αποφάσεις’’?

Εν κατακλείδι, καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο να δηλώσει επίσημα την αποτυχία του να λύσει ένα απλό, σχετικά, πρόβλημα να απολογηθεί στους καρκινοπαθείς κατοίκους του Πέρα Χωριού και να παραιτηθεί. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από υψηλόμισθους αξιωματούχους οι οποίοι θα μας δηλώνουν ότι αδυνατούν να επιλύσουν τα όποια προβλήματα αναφύονται καθημερινά και να μας παραπέμπουν στο τέλος της κρίσης για την επίλυση τους. Ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν ψυχή και πολιτικό θάρρος. Οι όποιοι άλλοι είναι περιττοί.

Η Επιτροπή Αγώνα σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο των κοινοτήτων μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων μας που είναι:

  1. το άμεσο κλείσιμο και η απομάκρυνση των δύο χημικών εργοστασίων από την οικιστική περιοχή σε κατάλληλη για τις εργασίες τους περιοχή,
  2. την ανάκληση ξένων ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης με βάση και την Αρχή της Αμεροληψίας και αποκλείουμε οποιαδήποτε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την διενέργεια μιας τέτοιας μελέτης. Σχετικό αίτημα 20 (είκοσι) καρκινοπαθών έχει καταχωρηθεί γραπτώς προς τον Υπουργό Υγείας στις 28.9.2012 και 5.3.2013 χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε λάβει οποιαδήποτε απάντηση και
  3. την άμεση ακύρωση/απόσυρση όλων των νομικών αγωγών οι οποίες εκκρεμούν εναντίον του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωριού και Νήσου, των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου και των εναγομένων κατοίκων του Πέρα Χωριού και Νήσου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ

- Advertisement -

More articles

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

Κύπριοι διαδηλώνουν στο οδόφραγμα Δερύνειας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το Σάββατο 17 Οκτωβρίου , στις 19:30, στο οδόφραγμα Δερύνειας, για την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με αφορμή...