Banner
Αρχική Γιατί οι Ευρωπαίοι απέφευγαν τις ντομάτες για 200 χρόνια;

Γιατί οι Ευρωπαίοι απέφευγαν τις ντομάτες για 200 χρόνια;

Share
Default Featured Image
Share

tomatoes

Αιώνες πριν την καταστήσουν το βασικό υλικό για σαλάτες και σώς, οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι η ντομάτα είναι θανατηφόρα. Ειδικότερα, για περίπου 200 χρόνια μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απέφευγαν να καταναλώσουν ντομάτες, στις οποίες μάλιστα είχαν δώσει το παρατσούκλι «δηλητηριώδη μήλα», επειδή πίστευαν ότι προκαλούν αρρώστια και θάνατο, ένας φόβος που ήταν ακόμα εντονότερος στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.



Όπως τελικά αποδείχθηκε, η ντομάτα είχε πέσει θύμα μιας τρομερής παρεξήγησης. Οι πλούσιοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν πιάτα από κασσίτερο για να σερβίρουν το φαγητό, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο.

Επειδή οι ντομάτες είναι από τη φύση τους όξινες, όταν τοποθετούνταν σε πιατέλες από κασσίτερο απελευθέρωναν τον μόλυβδο από το σερβίτσιο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλοί θάνατοι από δηλητηρίαση.

Κανένας δεν έκανε τότε αυτόν τον συσχετισμό, με αποτέλεσμα η ντομάτα να καταδικαστεί ως το «δηλητηριώδες μήλο».

Η κατάσταση ανατράπηκε το 1880 με την ανακάλυψη της πίτσας στη Νάπολη, καθώς η ντομάτα άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Έκτοτε καθιερώθηκε και έχει κυρίαρχη θέση σε κάθε κουζίνα. Κάθε χρόνο η παραγωγή της ντομάτας για εμπορική διάθεση ξεπερνά τους 1,5 δις. τόνους.

Πηγή:econews.gr

Share
Σχετικά Άρθρα
ΕκδηλώσειςΕπικαιρότητα

Όχι άλλη καμένη γη! Πορεία Ευαισθητοποίησης για την προστασία των δασών.

Την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025, στις 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί Πορεία για...

ΕκδηλώσειςΚύριες Ειδήσεις

Φυτεύουμε ξανά την ελπίδα:2000 νέα δέντρα! Στην ακριτική κοινότητα Δένειας!

Η Πράσινη Ασπίδα σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Δένειας και σταθεροί...

ΕκδηλώσειςΚύριες Ειδήσεις

KΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟ

H Πράσινη Ασπίδα ενώνει δυνάμεις με το Κοινοτικό συμβούλιο Σουνίου Ζανατζιάς για...

WebTV

Φεστιβάλ Περιβάλλον Συγγνώμη 2025

Δείτε το πλήρες βίντεο Εδώ       ;