Banner
Αρχική Αυστηρότερα όρια στα καυσαέρια για το 2020

Αυστηρότερα όρια στα καυσαέρια για το 2020

Share
Default Featured Image
Share
AUTOKINITA
Tο ένα πέμπτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη προέρχεται από τααυτοκίνητα και μεταξύ του 1990 και 2008 η ρύπανση μόνο από τις οδικές μεταφορές αυξήθηκε κατά 26%. Ετσι, την Τετάρτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ ενέκρινε την περαιτέρω μείωση των ορίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των επιβατικών οχημάτων οχήματα νέας γενιάς μέχρι το 2020.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης που αναλύει τους τρόπους μείωσης των εκπομπών CO2 σε 95gCO2/km μέχρι το 2020.

Το επιτρεπόμενο όριο διοξειδίου του άνθρακα σήμερα είναι 160gCO2/km και βαίνει μειούμενο κάθε χρόνο. Έως το 2050, οι εκπομπές των οδικών μεταφορών θα πρέπει να έχουν μειωθεί στο μισό.

Πώς θα μειωθούν οι εκπομπές CO2;

Η πρόταση που εγκρίθηκε εισαγάγει ένα σύστημα κινήτρων ώστε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να προχωρήσουν στην κατασκευή αυτοκινήτων χαμηλών εκπομπών.

Συγκεκριμένα, εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν αυτοκίνητα με παραγόμενες εκπομπές χαμηλότερες από τις απαιτούμενες σε ετήσια βάση, τότε κερδίζουν πόντους. (Σημειώνεται ότι οι εκπομπές εδώ ορίζονται ως το σύνολο των εκπομπών που παράγονται από τα αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία).

Σε περίπτωση που η εταιρεία ξεπεράσει το απαιτούμενο ετήσιο όριο εκπομπών, έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση των πόντων που έχει κερδίσει τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό το σύστημα θα ισχύει μέχρι το 2020.

Σε περίπτωση που οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν καταφέρουν να φτάσουν τον στόχο των 95gCO2/km το 2020, τότε για κάθε γραμμάριο ανά χιλιόμετρο (g/km) εκπομπών παραπάνω πάνω από το επιτρεπτό όριο θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Το ότι τα όρια τίθενται ήδη από τώρα είναι σημαντικό για την αυτοκινητοβιομηχανία καθώς η γνώση των μελλοντικών ανωτάτων ορίων της επιτρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη των αναγκαίων τεχνολογιών ήδη από σήμερα χωρίς το φόβο μελλοντικής ανατροπής των δεδομένων.

Ο εισηγητής της πρότασης κ. Thomas Ulmer (EΛΚ, Γερμανία) μας εξήγησε ότι “τα δεσμευτικά όρια εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη”. ΠΑράλληλα δε, “τα αυτοκίνητα θα γίνουν ακόμα πιο οικονομικά και αυτό θα έχει ως συνέπεια την μείωση των λειτουργικών εξόδων για τους καταναλωτές”.

Ο k. Ulmer αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το, ενώ η πρόταση προβλέπεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια του ΕΚ τον Ιούλιο του 2013.

Share
Σχετικά Άρθρα
Uncategorized

Δεντροφύτευση 3000 δέντρων στη Λόφου

Η Πράσινη Ασπίδα, ενώνει δυνάμεις με το Κοινότικό Συμβούλιο Λόφου και προχωρά...

Απόψεις

Kόκκινα Δάνεια και Κίτρινες Ρυθμίσεις:Όχι από τη μια ακρότητα στην άλλη

του Φοίβου Νικολαϊδη Κοινοτάρχη Αγλαντζιάς Μετά από έντονες και συνεχείς αντιδράσεις των...

ΕπικαιρότηταΚύριες Ειδήσεις

O υποψήφιοι του Πράσινου Κόμματος της Κύπρου

Αλεξάνδρου Βασιλική Δρ. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΚΕΡΥΝΕΙΑ Η Βασιλική...

Εκδηλώσεις

Δεντροφύτευση 3000 δέντρων στη Λόφου

Πότε: 19 Απριλίου 2026 11:00π.μ Χώρος συνάντησης :Δημοτικό Σχολείο Λόφου Η Πράσινη...