Η λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας μειώνει την ικανότητά μας να τις θυμόμαστε, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Linda Henkel.
«Πολύ συχνά οι άνθρωποι αρπάζουν την κάμερά τους, σχεδόν
ασυναίσθητα, για να συλλάβουν τη στιγμή με αποτέλεσμα να χάνουν αυτό που συμβαίνει ακριβώς μπροστά τους», δήλωσε η Δρ. Henkel.
Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, οι ερευνητές ζήτησαν από τους επισκέπτες ενός μουσείου να παρατηρήσουν συγκεκριμένα εκθέματα, είτε εξετάζοντάς τα προσεκτικά είτε τραβώντας φωτογραφίες.
Την επόμενη ημέρα οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να αναγνωρίσουν και να περιγράψουν τα αντικείμενα που είχαν παρατηρήσει.
Όπως προέκυψε, οι εθελοντές που τραβούσαν συνεχώς φωτογραφίες δυσκολεύονταν να αναγνωρίσουν τα εκθέματα, αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις λεπτομέρειες τους.
Αντίθετα, εκείνοι που είχαν εξετάσει προσεκτικά τα εκθέματα είχαν καλύτερες επιδόσεις.
«Όταν οι άνθρωποι βασίζονται στην τεχνολογία ώστε να θυμάται αυτή για λογαριασμό τους –χρησιμοποιώντας για παράδειγμα την κάμερα για να καταγράψουν ένα γεγονός με αποτέλεσμα εκείνοι να μην δίνουν μεγάλη προσοχή-, υπάρχουν αρνητικές συνέπειες σε ό,τι αφορά τις αναμνήσεις τους για το γεγονός», δήλωσε η Δρ. Henkel.
Οι περισσότεροι άνθρωποι επαναπαύονται στο γεγονός ότι αν δουν τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει θα μπορέσουν να ανακαλέσουν αναμνήσεις των στιγμών που βίωσαν κάτι που επιβεβαιώνει και η επιστήμη.
Ωστόσο πόσο συχνά ανατρέχουμε στις ψηφιακές φωτογραφίες;
«Η έρευνα δείχνει πως ο τεράστιος όγκος και η έλλειψη οργάνωσης των ψηφιακών φωτογραφιών από τις προσωπικές στιγμές αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να δουν τις φωτογραφίες και να αναπολήσουν αυτές τις στιγμές», τόνισε η ερευνήτρια προσθέτοντας πως για να θυμηθούμε πρέπει να αλληλεπιδρούμε με τις φωτογραφίες και όχι απλά να τις συγκεντρώνουμε.