Περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε καθημερινή βάση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Πολιτική (Climate Policy Initiative – CPI).
Αν και το ποσό ακούγεται τεράστιο, στην πραγματικότητα τα χρήματα που δαπανήθηκαν από κυβερνήσεις και εταιρείες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλα μέτρα προσαρμογής στην
κλιματική αλλαγή ήταν λιγότερα κατά πέντε δισεκατομμύρια συγκριτικά με το 2011, που ξοδεύτηκαν 354 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ως το 2020 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα καθαρής ενέργειας, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στην έκθεση της CPI, με τίτλο «Το παγκόσμιο τοπίο της κλιματικής χρηματοδότησης το 2013», επισημαίνεται ότι τα χρήματα που επενδύονται στην καθαρή ενέργεια είναι ελάχιστα συγκριτικά με αυτά που διατίθενται για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της IEA, το 2011 οιεπιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες έφτασαν τα 253 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αντίθετα, οι επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως περιορίστηκαν στα 88 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τα βιοκαύσιμα που ανήλθαν σε20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια, Günther Oettinger, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να αποκρύψει πληροφορίες για την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων.
Σημειώνεται ότι δέκα από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν να μειωθούν οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ, υποστηρίζοντας ότι αυξάνουν το κόστος της ενέργειας και προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη της CPI, περίπου το 38% των επενδύσεων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής το 2013, που ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 135 δισεκατομμύρια δολάρια, προήλθε από τον δημόσιο τομέα.
«Υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης. «Αν και οι ιδιωτικές επενδύσεις γενικά μειώθηκαν, το τεχνολογικό κόστος για μεγάλα έργα ΑΠΕ έπεσε κι άλλο, ίσως γιατί οι οικονομίες κλίμακας αρχίζουν να παίρνουν το προβάδισμα».