Επίσημη πρώτη χθες της εφαρμογής του νέου ωραρίου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, δέσμευση της χώρας μας προς την Τρόικα, που απαιτούσε την επέκτασή του με στόχο τη μείωση της δαπάνης των αποζημιώσεων για υπερωριακή απασχόληση.
Με το νέο ωράριο επεκτείνεται η ελαστική περίοδος, από μισή σε μία ώρα, το πλαίσιο εντός του οποίου ο εργαζόμενος καλείται να προσέρχεται στην εργασία του. Δηλαδή από τις 7.30 στις 8.00 π.μ. που σημαίνει ότι θα σχολνάει στις 3.30 μ.μ. ή αν προσέχεται στις 9.00 π.μ. θα αποχωρεί στις 4.30 μ.μ.
Μολονότι είναι νωρίς για διαπιστώσεις, εντούτοις η κατ’ αρχήν διαπίστωση, σύμφωνα με συναφείς πληροφορίες του «Φ», είναι ότι η πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά, με την πλειονότητα των υπαλλήλων να προσέρχεται στην εργασία της στις 8 π.μ.
Διαφωνίες ως προς την αλλαγή του ωραρίου ήγειρε κατ’ επανάληψη η ΠΑΣΥΔΥ, διά του γ.γ. Γλαύκου Χατζηπέτρου, ο οποίος κατάγγειλε πλείστες φορές την Κυβέρνηση γιατί δεν προηγήθηκε διάλογος και κινήθηκε μονομερώς. Ακόμη και χθες ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ ήγειρε εκ νέου το ζήτημα καλώντας την Κυβέρνηση σε περαιτέρω διαβούλευση. «Νομίζω υπάρχουν περιθώρια και με καλή διάθεση μπορούμε να βρούμε λύση», δήλωσε.
Με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ επανέλαβε ότι είχε αποδεχτεί αρχικά τη δοκιμαστική εφαρμογή του ωραρίου 7.30-8.30 -15.00-16.00, για να πάρει οριστικές αποφάσεις στη συνέχεια.
Ο κ. Χατζηπέτρου επανέλαβε ότι το ζήτημα του ωραρίου οδηγήθηκε στη ΜΕΠ (προεδρεύει ο γ.δ. του υπουργείου Οικονομικών και συμμετέχει ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού) και ορίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Οργάνωσης μικτό κλιμάκιο για να εξετάσει τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας κάθε υπουργείου σε σχέση με την περαιτέρω διαφοροποίηση του ωραρίου εργασίας.
Ο κ. Χατζηπέτρου επανέλαβε ότι το κλιμάκιο κατέληξε στο συμπέρασμα πως το ωράριο που εφαρμόστηκε από την 1η του 2013 ήταν πιο λειτουργικό και επιτυγχάνονται οι στόχοι της Τρόικας. «Για μας ήταν έκπληξη ότι ο υπουργός Οικονομικών το απέρριψε», δήλωσε ο κ. Χατζηπέτρου, καλώντας για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση «να κάτσουμε σοβαρά και υπεύθυνα να το δούμε και μπορούμε να βρούμε λύση», προτάσσοντας παράλληλα τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας σε διάφορα Τμήματα.
Διαμαρτυρίες για το νέο ωράριο εγείρονται πέραν της ΠΑΣΥΔΥ και από τις συντεχνίες του ωρομίσθιου προσωπικού, ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες προβάλλουν ζητήματα αποτελεσματικής οργάνωσης της εργασίας και παραγωγικότητας και υποστηρίζουν ότι για τη διαφοροποίησή του ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών.
Ανάλογες διαμαρτυρίες κατέθεσε χθες και η συντεχνία ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ που καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, καταγγέλλοντας ότι «είναι παράτυπη και παραβιάζει σωρεία κανονισμών της εργοδότησης του ωρομίσθιου προσωπικού, αφού το καθεστώς εργασίας είναι εντελώς διαφορετικό από των δημοσίων υπαλλήλων».
Η συντεχνία χαρακτηρίζει αυθαίρετη την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, υποδεικνύοντας ότι η πλειοψηφία των ωρομισθίων εργάζεται με χειρωνακτικές εργασίες και διατυπώνοντας επιφυλάξεις κατά πόσο αυτό θα συμβάλει θετικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας, «έχοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι».