Μόνο ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση και τη κοινωνική δυστυχία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, κάνοντας λόγο για εφησυχασμό, επανάπαυση και ανέξοδες αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης που δεν θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.
Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία της ΕΔΕΚ και με αφορμή το νέο ιστορικό -όπως είπε- ρεκόρ της Κύπρου στην ανεργία, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, έφθασε στο 17,3% σε σχέση με 12,2% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο κ. Ομήρου είπε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ολόκληρη την ΕΕ ακόμη και από την Ελλάδα, ενώ το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους (κάτω των 25 ετών) αναρριχήθηκε στο 37,9%.
«Τονίσαμε από την αρχή ότι πέραν από τη διαχείριση των όρων του Μνημονίου μεγάλη πρόκληση αποτελεί η συγκράτηση της ύφεσης και της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα και η επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας. Είναι γι αυτό το λόγο που απαιτείται ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη, στη δημιουργία επαναλαμβανόμενων επιχειρηματικών εσόδων, στην επάνοδο στις αγορές και στην έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο», δήλωσε.
Η ΕΔΕΚ, ανέφερε, προχώρησε στην ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου πλάνου επανασχεδιασμού της οικονομίας και στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς, όμως ακόμη δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από την κυβέρνηση.
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δηλώσαμε έτοιμοι να συμμετέχουμε στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων και αναμένουμε την ανταπόκριση της κυβέρνησης», ανέφερε
Είναι απαραίτητο να υπάρξουν μέτρα σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα ώστε να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προσθέτοντας ότι για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου.
«Ο Κύπριος πολίτης πρέπει να πειστεί και να ξαναεμπιστευτεί το τραπεζικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας από τα 956 εκατ. ευρώ εκροών στις καταθέσεις τα 800 εκατ. ευρώ περίπου αφορούσαν μόνιμους κατοίκους Κύπρου».
Αναφερόμενος στα μέτρα που πρότεινε η ΕΔΕΚ, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι αυτά αφορούν τους τομείς της ενέργειας, της εμπορικής ναυτιλίας, του κατασκευαστικού τομέα, της έρευνας και τεχνολογίας, των υπηρεσιών και της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, και έφερε ως παράδειγμα την πλήρη μηχανογράφηση των υπηρεσιών που αφορούν τις διαδικασίες στον έφορο Εταιρειών και στο ΤΕΠ, τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, την παραχώρηση συγκεκριμένων πολεοδομικών κινήτρων, τον εμπλουτισμό των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται στην Κύπρο μέσα από την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑΚ, την παροχή φορολογικών κινήτρων σε νέους κάτω των 35 ετών για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης και τη συμπλεγματοποίηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ώστε να μειωθεί η μονάδα κόστους και να απορροφηθούν άνεργοι.