Home Uncategorized Έτοιμος για συνομιλίες και λύση, δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Έτοιμος για συνομιλίες και λύση, δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης

0

 Αποφασισμένος να εργαστεί ακούραστα και με αποφασιστικότητα για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στην ομιλία του ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για έναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης, υπογράμμισε την ανάγκη σωστής προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων ώστε ο διάλογος να έχει προοπτικές επιτυχίας και διατύπωσε την άποψη ότι η πρότασή του για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της παρέχει την αναγκαία ώθηση για επίτευξη λύσης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάσης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να δοθεί μια δυναμική ώθηση είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επανάκτηση της εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού στην προοπτική εξευρέσεως λύσης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαι αποφασισμένος όπως εργαστώ ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης, ούτως ώστε όλες οι κοινότητες της Κύπρου να ζήσουν και να ευημερήσουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία να σέβεται πλήρως τις αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, να εξασφαλίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της και να διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερούσα συνεργασία τους».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το υφιστάμενο στάτους κβο είναι απαράδεχτο και η διατήρησή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι μια συνολική διευθέτηση δεν είναι μόνο επιθυμητή, αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.

Κάλεσμα στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε και αναφορά του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας «για την πρόταση του 2004, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, μέσα από γνήσια δημοκρατικές διαδικασίες, για μια σειρά από ουσιαστικούς λόγους», λέγοντας ότι αυτό «δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης και δεν αντικατοπτρίζει αληθινά τις πραγματικότητες επί του εδάφους όπως αυτές επιβεβαιώνονται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Παρόλα αυτά, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «καλωσορίζω την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση μου για τη διεξαγωγή συναντήσεων με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Καθοριστικής σημασίας η επιστροφή της Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο πακέτο προτάσεων που έχει καταθέσει, το οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει την επιστροφή της Αμμοχώστου, της πόλης φάντασμα, στους νόμιμους κατοίκους της, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  του 1984.

Παραθέτοντας τα πλεονεκτήματα που θα είχε η επιστροφή της Αμμοχώστου, πέραν του προφανούς, όπως είπε, δηλαδή της αναβίωσης της ελπίδας του κυπριακού λαού, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η η αποκατάσταση των υποδομών μιας πόλης, η οποία παραμένει ακατοίκητη για 39 χρόνια, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα ευρύ πλαίσιο επαγγελματικών πεδίων, παρέχοντας μια μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έρθουν πιο κοντά στη συνειδητοποίηση των ωφελειών που απορρέουν όταν μοιράζεσαι ένα μέλλον ευημερίας.



Σωστή προετοιμασία των συνομιλιών

Προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα απογοητευτική διαδικασία διαπραγμάτευσης, δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτές να διεξαχθούν με ένα ολοκληρωμένο τρόπο, με σαφές περιεχόμενο, σκοπούς και στόχους, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Προς το σκοπό αυτό, θεωρώ βασικό πριν την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας να διευκρινιστεί με σαφήνεια ότι η βάση και η λύση που θα επιτευχθεί θα είναι σύμφωνες με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και την εξελικτική μετάβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα, μία ενιαία κυριαρχία και μία ενιαία ιθαγένεια», είπε ο Πρόεδρος.

Εμπλοκή της ΕΕ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η λύση πρέπει να περιλαμβάνει την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ και να ενσωματώνει τις αρχές και αξίες της μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Όπως εξήγησε, «ένας τέτοιος ρόλος από την ΕΕ απλώς θα συνόδευε και θα συμπλήρωνε την Αποστολή Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να διασφαλιστεί όχι μόνο η αποτελεσματική και αποδοτική μας συμμετοχή στην ΕΕ μέσω της σωστής εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και η αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων».

Πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των αγνοουμένων, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

«Αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, λέγοντας ότι ο θετικός και σταθεροποιητικός ρόλος που μπορεί να αναλάβει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στους τομείς καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καταπολέμησης της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έχει τύχει εκτενούς αναγνώρισης τους τελευταίους μήνες.

«Και η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο με ένα εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο, είναι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής μου», διαβεβαίωσε.

Έχουμε αποδείξει, πρόσθεσε, «ότι είμαστε μια αξιόπιστη και συνδετική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και από πλευράς αντίληψης και από πλευράς ενεργειών, όπως επίσης και μια αξιόπιστη και σταθερή χώρα που πιστεύει πραγματικά ότι είναι ένα ασφαλές καταφύγιο».

Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεισφέρει με ένα ουσιώδες τρόπο σε οποιοδήποτε διεθνές κάλεσμα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και διευκολύνσεων σε οποιονδήποτε υπήκοο τρίτης χώρας.

Υδρογονάνθρακες και προοπτικές

Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η πολλά υποσχόμενη προοπτική της εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης απαιτεί όπως όλες οι χώρες της περιοχής εργαστούν μαζί στενά και σε διμερές και σε περιφερειακό επίπεδο.

«Σχετικό με αυτό και απόδειξη του εποικοδομητικού ρόλου μας στην περιοχή είναι το γεγονός ότι η Κύπρος έχει αναλάβει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο να φέρει κοντά γειτονικές χώρες παραγωγής υδρογονανθράκων, αναζητώντας ευκαιρίες όχι μόνο για συμφωνίες καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων, αλλά επίσης και για κοινές προσπάθειες για εξερεύνηση αυτών των πηγών υδρογονανθράκων», ανέφερε.

Διατύπωσε τη θέση ότι η ενέργεια δεν πρέπει να είναι πηγή σύγκρουσης, αλλά καταλύτης για την επίλυση συγκρούσεων και για την περιφερειακή ολοκλήρωση.

Αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι πριν από λίγους μήνες η Κύπρος έλαβε μια άνευ προηγουμένου διεθνή προσοχή λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Με υπερηφάνεια μπορούμε να πούμε ότι λόγω της επιμονής, αποφασιστικότητας και ανθεκτικότητας του κυπριακού λαού, ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση και σύντομα θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης».

Exit mobile version