Home Uncategorized Μαύρο δάκρυ από την Φιγκέρες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις...

Μαύρο δάκρυ από την Φιγκέρες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις νέες γενιές

0

 Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της η Κριστιάνα Φιγκέρες, εκτελεστική γραμματέας για τη Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ κατά της Κλιματικής Αλλαγής (UNFCC), αναφερόμενη στα δεινά που θα αντιμετωπίσουν οι επερχόμενες γενιές εξαιτίας της απροθυμίας των κυβερνήσεων να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αδυναμία των κυβερνήσεων να καταλήξουν σε συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής «καταδικάζει τις μελλοντικές γενιές πριν καν γεννηθούν» είπε κλαίγοντας η Κοσταρικανή Φιγκέρες, μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε 21 και 22 Οκτωβρίου στο Λονδίνο.

Σε δηλώσεις της στο BBC, η Φιγκέρες τόνισε πως

είναι “ενοχλημένη” από τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι αυτό που της δίνει ελπίδα είναι ότι οι όποιες κινήσεις γίνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Νιώθω ότι αυτό που κάνουμε είναι εντελώς άδικο και ανήθικο για τις μελλοντικές γενιές» δήλωσε η Φιγκέρες.

«Το θέμα είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα επιλογής. Αν η κλιματική αλλαγή ήταν αναπόφευκτη, θα έπρεπε να την αποδεχτούμε. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μέλλον που θα δώσουμε στα παιδιά μας» συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας μάλιστα το μεγάλο περιβαλλοντικό γεγονός των ημερών, τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που αποτεφρώνουν αχανείς εκτάσεις στην Αυστραλία, η Φιγκέρες δεν δίστασε να τις αποδώσει στην Κλιματική Αλλαγή και να ασκήσει κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας για κατάργηση του φόρου άνθρακα.

Την άποψη της Φιγκέρες απέρριψε ο νεοεκλεγείς Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνυ Άμποτ, ο οποίος τόνισε πως “η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, αλλά οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος”.

Η επόμενη συνάντηση για το κλίμα θα πραγματοποιηθεί το 2014 στο Περού, όπου θα πρέπει να υπάρξει ένα προσχέδιο συμφωνίας ενόψει της κρίσιμης συνάντησης στο Παρίσι το 2015 με στόχο μια παγκόσμια, δεσμευτική συμφωνία για το Κλίμα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, μέχρι το τέλος του αιώνα η μέση επιφανειακή θερμοκρασία θα ανέβει κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών.

Exit mobile version