Home Uncategorized Φθηνές φωτοβολταϊκές “μελάνες” εκτυπώνονται, ψεκάζονται – Νέα τεχνολογία

Φθηνές φωτοβολταϊκές “μελάνες” εκτυπώνονται, ψεκάζονται – Νέα τεχνολογία

0

 Μια φωτοβολταϊκή κυψέλη νανοσωματιδίων κατασκευασμένη από φθηνά, κοινά υλικά κατασκεύασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά.

Η καθηγήτρια χημείας Τζίλιαν Μπιούριακ και η ομάδα της σχεδίασαν φωτοαπορροφητικά  και αγώγιμα νανοσωματίδια από δύο πολύ κοινά υλικά: φώσφορο και ψευδάργυρο.

Πρόκειται για δύο υλικά που αφθονούν σε σύγκριση με σπάνια υλικά όπως το κάδμιο. Επιπλέον, δεν υπόκεινται στους κατασκευαστικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στα νανοσωματίδια που βασίζονται στον μόλυβδο.

“Ο μισός πλανήτης ηλεκτροδοτείται εκτός δικτύου και με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια να διπλασιάζεται ως το 2050 είναι σημαντικό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά να κατασκευάζονται με χαμηλότερα κόστη παραγωγής” επισημαίνει η Μπιούριακ.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αναπτύξει μια συνθετική μέθοδο κατασκευής των φωσφιδίων του ψευδαργύρου και απέδειξε πώς τα σωματίδια αυτά μπορούν να ρευστοποιηθούν σε μια μορφή μελάνηςκαι στη συνέχεια να υποβληθούν σε επεξεργασία μετατροπής τους σε εύκαμπτες φωτοβολταϊκές κυψέλες.

Αυτό επέτρεψε την κατασκευή φθηνών φωτοβολταϊκών κυψελών με τη μέθοδο εκτύπωσης roll-to-roll ή με ψεκασμό σε επιφάνειες.

“Μελάνες από νανοσωματίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βαφή ή εκτύπωση φωτοβολταϊκών κυψελών σε ακριβείς συστάσεις” προσθέτει η ερευνήτρια.

Η πρωτότυπη έρευνα χρηματοδοτείται από το Ερευνητικό Συμβούλιο Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής του Καναδά και στόχο έχει την εφαρμογή της τεχνολογίας σε μεγαλύτερη, εμπορική κλίμακα.

Exit mobile version