Οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G20) συμφώνησαν χθες Κυριακή 16 Νοεμβρίου στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας να λάβουν μέτρα που θα συντελέσουν στην παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πάταξη της φοροαποφυγής.
Ωστόσο αγκάθι ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Ρωσία παραμένει το θέμα της Ουκρανίας με τους Ομπάμα και Κάμερον να προειδοποιούν τον πρόεδρο Πούτιν για περαιτέρω κυρώσεις εάν επιμείνει
στην πολιτική “αποσταθεροποίησης” της περιοχής.
—Κλιματική αλλαγή
Σε ό,τι μας ενδιαφέρει, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη έθεσαν στην ατζέντα το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ένα θέμα που η “οικοδέσποινα” Αυστραλία -και εκ των μεγαλύτερων ρυπαντών παγκοσμίως- επιχείρησε να αποφύγει.
Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων από τη διάσκεψη των G20 απηύθυνε έκκληση για ισχυρή και αποτελεσματική δράση με στόχο την υιοθέτηση ενός δεσμευτικού πρωτοκόλλου στην κρίσιμη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα λάβει χώρα στο Παρίσι το 2015.
Σημαντική σε αυτή την εξέλιξη ήταν η στάση των ευρωπαίων -με έναν αξιωματούχο της ΕΕ να κάνει λόγο για “πόλεμο χαρακωμάτων” μιλώντας στο EurActiv- αλλά και του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ομπάμα μάλιστα δέσμευσε τρία δισ. δολάρια για το Green Climate Fund και η Ιαπωνία ακόμα 1,5 δισ. δολ.
Σε ένα διαφορετικό ζήτημα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν να συνεργαστούν στον πόλεμο κατά του ιού Έμπολα, με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να τον χαρακτηρίζει όχι μόνο ως ανθρωπιστική κρίση αλλά και ως απειλή για την ασφάλεια.