“Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις” λέει ένα αρχαίο κινέζικο γνωμικό. Έτσι και οι φωτογραφίες της αποστολής Chang’e-3 που προσσεληνώθηκε το Σάββατο που μας πέρασε περιγράφουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τη δυναμική είσοδο της Κίνας στη μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος.
Τις φωτογραφίες της σεληνάκατου τράβηξε το ρομπότ Yutu.
Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά την
προσσελήνωση στον Κόλπο της Ίριδας το Chang’e-3 ξεδίπλωσε μια πλατφόρμα ώστε το ρομπότ να κατέβει στο έδαφος της Σελήνης.
Την Κυριακή, η σεληνάκατος και το ρομπότ φωτογράφισαν το ένα το άλλο και μετέδωσαν τα πορτρέτα στο Κέντρο Ελέγχου Αεροδιαστήματοςστο Πεκίνο.
Το Chang’e-3 είναι η πρώτη ρομποτική αποστολή που πραγματοποιεί «μαλακή» ή ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη από το μακρινό 1976.
“Μαλακή” χαρακτηρίζεται η προσεδάφιση όταν το σκάφος χρησιμοποιεί προωθητήρες για να ρυθμίζει την ταχύτητα και τον προσανατολισμό του κατά την κάθοδο.
Τότε, το 1976, είχε προσσεληνωθεί με αυτό τον τρόπο η σοβιετική αποστολή Luna 24, η οποία έφερε πίσω στη Γη δείγματα του σεληνιακού εδάφους.
Η τελευταία μαλακή προσσελήνωση των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το 1972 με την επανδρωμένη αποστολή Apollo 17.
Το Chang’e-3 θα παραμείνει σε λειτουργία για ένα χρόνο και θα πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων ουρανίων σωμάτων. Η περιήγηση του Yutu προγραμματίζεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.
Το ρομπότ ζυγίζει 120 κιλά και διαθέτει έναν ρομποτικό βραχίονα για τη συλλογή φορτίου ως και 20 κιλά.
Το ρομπότ θα διασχίζει για τρεις μήνες την επιφάνεια της Σελήνης με ανώτατη ταχύτητα τα 200 μέτρα/ώρα, συλλέγοντας δείγματα από το έδαφος, εξερευνώντας τη γεωλογική της δομή και ψάχνοντας για φυσικούς πόρους.
Είναι εφοδιασμένο με κάμερες, φασματόμετρα, ένα οπτικό τηλεσκόπιο, αλλά και ένα ραντάρ εδάφους το οποίο λειτουργεί σε δύο μήκη κύματος και απεικονίζει το υπέδαφος σε βάθος 30 έως 100 μέτρων.
Θα μπορέσει έτσι να μελετήσει το επιφανειακό στρώμα που ονομάζεται ρεγόλιθος και θα φτάσει βαθύτερα μέχρι τα ηφαιστειακά, βασαλτικά πετρώματα στον Κόλπο της Ίριδας.
Ο «κόλπος» αυτός, μια επίπεδη ηφαιστειακή λεκάνη, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Θάλασσας των Δακρύων και επελέγη λόγω της σχετικά ομαλής μορφολογίας του εδάφους.
Στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος, το ρομποτικό σκάφος, που τροφοδοτείται από ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ, θα στέλνει τρισδιάστατες φωτογραφίες της Σελήνης πίσω στη Γη.
Το 2007, η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την εκτόξευση του Chang’e 1, το οποίο σε 16 μήνες δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη της Σελήνης, ενώ το 2010 είχε αποσταλεί μια κινεζική συσκευή με φωτογραφικό εξοπλισμό.
Το Πεκίνο σχεδιάζει νέα διαστημική αποστολή το 2017, στο πλαίσιο της οποίας θα συλλεχθούν και θα μεταφερθούν στη Γη δείγματα από το έδαφος της Σελήνης.
Το όνομα του ρομπότ Yutu σημαίνει “Κουνέλι από Νεφρίτη” και επελέγη κατόπιν διαδικτυακής δημοσκόπησης στην οποία συμμετείχαν 3,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Τόσο το όνομα του ρομπότ όσο και της σεληνάκατου παραπέμπουν σε έναν αρχαίο κινεζικό μύθο: το Yutu ήταν ένα κουνέλι που ζούσε στο Φεγγάρι, κατοικίδιο της θέας της Σελήνης, Chang’e.