Home Uncategorized Δράση για το κλίμα: βοηθώντας τον Ειρηνικό στον αγώνα κατά της κλιματικής...

Δράση για το κλίμα: βοηθώντας τον Ειρηνικό στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

0

Η επίτροπος της δράσης για το κλίμα Connie Hedegaard εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ετήσιο φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, που συνεδρίασε στο Majuro στις Νήσους Μάρσαλ, από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Η φετινή συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην απόκριση της περιοχής του Ειρηνικού στην κλιματική αλλαγή. Η επίτροπος επισκέφτηκε επίσης τη Μανίλα για συνομιλίες με τους φιλιππινέζους κυβερνητικούς εκπροσώπους και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού

Το φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, που ιδρύθηκε το 1971, είναι το σημαντικότερο όργανο της περιοχής του Ειρηνικού για την πολιτική και οικονομική πολιτική. Η επίσημη αποστολή του είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης, ενώ ενεργεί, επίσης, και ως διακυβερνητικό όργανο. Το φόρουμ περιλαμβάνει 16 μέλη μέλη: 14 νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η συνεδρίαση του φετινού φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού έχει τίτλο «Καθοδήγηση της απόκρισης του Ειρηνικού στην κλιματική πρόκληση.»

Οι ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού έχουν προσδιορίσει την αλλαγή του κλίματος ως τη μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή. Τα πεδινά νησιά του Ειρηνικού είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος. Επιπλέον, αυτή την άνοιξη οι Νήσοι Μάρσαλ κηρύχθηκαν σε κατάσταση καταστροφής στα βόρεια νησιά λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας που αποδίδεται στην αλλαγή του κλίματος.

Εκτός από τη συμμετοχή της στην επίσημη συνεδρίαση του φόρουμ, η επίτροπος Hedegaard πραγματοποιεί συναντήσεις σε διμερές επίπεδο με διάφορους ηγέτες των Νήσων του Ειρηνικού για τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην περιοχή, καθώς και για την πρόοδο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση μιας νέας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα έως το 2015.

Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες αποτελούν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Σε επίπεδο διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα ανήκει στην ομάδα των ομοφρονουσών αναπτυσσόμενων χώρών.

Οι Φιλιππίνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα πιο σοβαρά και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα – ηΠαγκόσμια Τράπεζα έχει προειδοποιήσει σχετικά με πώς η αλλαγή του κλίματος έχει αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και εμπόδιο για την εξάλειψη της φτώχειας σε όλο τον κόσμο. Στην πρόσφατη έκθεσή της Κατανόηση για την κλιματική αλλαγή στις Φιλιππίνες επισημαίνει ότι η χώρα είναι το τρίτο πλέον ευάλωτο κράτος της γης στα ακραία κλιματικά συμβάντα και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην περιοχή του Ειρηνικού

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας παγκοσμίως και η δεύτερη στην περιοχή του Ειρηνικού, μετά την Αυστραλία. Η αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες ΑΚΕ (χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού) του Ειρηνικού και τις χώρες ΥΧΕ (υπερπόντιες χώρες και εδάφη) την οποία διαχειρίζεται η Επιτροπή, εκτιμάται σε 750 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Η ενίσχυση της ΕΕ συνίσταται σε χρηματοδότηση διμερών προγραμμάτων αρωγής καθώς και περιφερειακών προγραμμάτων, η διαχείριση των οποίων γίνεται από περιφερειακές οργανώσεις του Ειρηνικού.

Η ΕΕ και η περιοχή του Ειρηνικού διαθέτουν μακροχρόνια εταιρική σχέση και κοινά συμφέροντα όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος, την προστασία των ωκεανών και άλλα παγκόσμια θέματα. Η συνεργασία για την κλιματική αλλαγή είναι ο πυρήνας της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ειρηνικού. Από τη στιγμή που η ΕΕ και το φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού υιοθέτησαν κοινή δήλωση για τις κλιματικές μεταβολές το 2008, η συνεργασία ΕΕ-Ειρηνικού για την κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί σημαντικά, τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Η ανανεωμένη αναπτυξιακή εταιρική σχέση ΕΕ-Ειρηνικού, η οποία καθορίστηκε το προηγούμενο έτος από την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, παρέχει το πλαίσιο για την προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον των πόρων για την ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή που είχαν διατεθεί αρχικά για τις χώρες ΑΚΕ του Ειρηνικού για την περίοδο 2008-2013, η ΕΕ έχει διαθέσει μια χρηματοδοτική δέσμη 110 εκατ. ευρώ για περαιτέρω πόρους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και οι οποίοι αναλήφθηκαν από την Επιτροπή από το 2008.

Όλα τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού επωφελούνται από την οικονομική και τεχνική υποστήριξη της ΕΕ από την πρωτοβουλία «Συμμαχία όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη» (ΣΑΚΠ), είτε άμεσα, μέσω προγραμμάτων ανά χώρα του Ειρηνικού, είτε έμμεσα, μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων.

Στήριξη της ΕΕ στην Ασία

Η ΕΕ στηρίζει τη δράση για το κλίμα που αναλαμβάνουν οι ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, μέσω πολλών διαφορετικών διαύλων.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το επενδυτικό μέσο για την Ασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το οποίο πρόκειται να χρηματοδοτηθούν φιλικά προς το κλίμα έργα αξίας περίπου 3 δισεκατ. ευρώ και θα διευρυνθεί σημαντικά κατά τα επόμενα επτά έτη• συνεισφορές στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης• στήριξη για τις ASEAN, όπου η ΕΕ θα αξιοποιήσει την πείρα μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη του νέου περιφερειακού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020• και το πρόγραμμα SWITCH-Asia με στόχο τη στήριξη της αειφόρου παραγωγής και κατανάλωσης στην περιοχή.

Exit mobile version