Home Uncategorized Το αέριο PFTBA νέα “υπεραπειλή” για το Κλίμα – “Μεθυσμένος οδηγός” η...

Το αέριο PFTBA νέα “υπεραπειλή” για το Κλίμα – “Μεθυσμένος οδηγός” η Κλιματική Αλλαγή

0

 Ένα νέο, ισχυρότερο και ανθεκτικότερο αέριο του θερμοκηπίου ανακάλυψαν ερευνητές τουΠανεπιστημίου του Τορόντο.

Πρόκειται για την υπερφθοροτριβουτιλαμίνη, μια τεχνητή ουσία γνωστή ως PFTBA, η οποία χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Παρότι η PFTBA δεν έχει ακόμα περιληφθεί στον κατάλογο

των αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι το ισχυρότερο μεταξύ των αερίων που αποδεδειγμένα έχουν επίδραση στην ακτινοβολία της ατμόσφαιρας.

Ειδικότερα, ένα μόριο PFTBA στην ατμόσφαιρα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με 7.100 μόρια CO2, αναφέρει η Κόρα Γιάνγκ χημικός στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο αέριο έχει πολύμεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην κατώτερη ατμόσφαιρα, πριν διοχετευτεί στα ανώτερα στρώματα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ο παράγοντας εκείνος που θα το απομακρύνει από την ατμόσφαιρα επισημαίνουν οι επιστήμονες.

—Απότομες αλλαγές στο Κλίμα

Ενώ με το PFTBA ανακαλύφθηκε μια νέα απειλή για το Κλίμα του πλανήτηέκθεση 200 σελίδων τηςΕθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποιεί ότι οι απρόβλεπτες, απότομες αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη Γη είναι περισσότερο ανησυχητικές από τις σταδιακές κλιματικές μεταβολές.

Η έκθεση κάνει λόγο για “κλιματικά ορόσημα” που όταν ξεπερνιούνται συμβαίνουν “μεγάλες και γρήγορες αλλαγές”. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, που συμβαίνουν σε χρόνια αντί για αιώνες, βρίσκονται ήδη υπό εξέλιξη, όπως είναι το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό και η μαζική εξαφάνιση ειδώνχλωρίδας και πανίδας.

Ο Ρίτσαρντ Άλλεϋ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια παρομοίωσε την απειλή των απότομων κλιματικών αλλαγών με την τυχαιότητα πρόκλησης ατυχήματος από μεθυσμένους οδηγούς: “δεν το βλέπεις να έρχεται, οπότε δεν μπορείς να προετοιμαστείς. Όσο πιο γρήγορα έρχεται, τόσο λιγότερο το προβλέπεις, τόσο περισσότερο κοστίζει” επισημαίνει.

Τουλάχιστον η έκθεση είχε και δύο καλά νέα: η απελευθέρωση τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου από τους ωκεανούς και η επιβράδυνση των βαθέων ωκεανίων ρευμάτων που θα οδηγούσε σε δραματική πτώση θερμοκρασίας στις παράκτιες περιοχές δεν θα συμβούν απότομα, οπότε υπάρχει ένας σχετικός χρόνος προετοιμασίας.

Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν ότι απαιτείται ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κλιματικών καταστροφών που θα πρέπει με τη σειρά του να ενσωματωθεί στα υφιστάμενα συστήματα προειδοποίησης φυσικών καταστροφών.

—Οι πάγοι της Αρκτικής και ακραία καιρικά φαινόμενα

Μιλώντας για ακραία φυσικά φαινόμενα και κλιματική αλλαγή, Κινέζοι και Αμερικανοί ειδικοί σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Nature Climate Change συνδέουν το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού στην Αρκτική με καύσωνες και “τροπικές” βροχοπτώσεις στη Νότια Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές.

Ωστόσο, την εργασία τους απορρίπτουν άλλοι επιστήμονες όπως ο Τζέιμς Σκριν του Πανεπιστημίου του Έξετερ που κάνει λόγο για “αυθαίρετα συμπεράσματα” και “τραβηγμένες υποθέσεις”.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της αμφιλεγόμενες μελέτης, Κίχονγκ Τανγκ, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι αυξημένες θερμοκρασίες απόν το λιώσιμο των θαλάσσιων και χερσαίων πάγων της Αρκτικής μεταβάλλει την ατμοσφαιρική πίεση και την ταχύτητα των ανέμων.

Οι αλλαγές επιβράδυναν την κίνηση προς ανατολάς μεγάλων μετεωρολογικών συστημάτων δίνοντας περισσότερο χρόνο για τη διαμόρφωση ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως οι καύσωνες στη Ρωσία το 2010, οι ξηρασίες στις ΗΠΑ και την Κίνα το 2011 και το 2012 και οι θερινές καταιγίδες που προκάλεσαν πλημμύρες στη Βρετανία το 2012.

Exit mobile version