Το ενδεχόμενο σημαντικής αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους καταγράφει ο οίκος Moody’s σε έκθεση με τίτλο «Cyprus’ Liquidity Benefits from Russian Loan Restructuring, but Re-Default Remains Probable) παρά τα πρόσκαιρα οφέλη που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου. Στην έκθεση οι αναλυτές εκτιμούν ότι το χρέος θα εκτοξευθεί στο 140% του ΑΕΠ το 2016, 15 ποσοστιαίες μονάδες σε ψηλότερα επίπεδα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα. Ο οίκος αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί με διψήφιο χαμηλό ρυθμό το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το 2015 έχοντας περιορισμένη προσδοκία ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.
Το γεγονός αυτό, αναφέρει αφήνει το χρέος της Κύπρου ευάλωτο σε σημαντική αναδιάρθρωση τα προσεχή έτη. Τονίζεται ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου, φέρνει την Κύπρο πιο κοντά στην εκπλήρωση των μέτρων του προγράμματος προσαρμογής.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης στην αναφορά του για την Κύπρο αναφέρει ότι το όφελος από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ανέρχεται στα €160 εκατ. αλλά δεν είναι αρκετό για να αναχαιτίσει την πορεία του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 140%, δηλαδή 15% πιο πάνω από ό,τι εκτιμούν οι πιστωτές. Στην έκθεση αναφέρεται ότι στις 30 Αυγούστου η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενέκρινε την αναδιάρθρωση του δανείου €2,5 δισ. προς την Κύπρο στην οποία προέβη τον Δεκέμβριο του 2011. Η αναδιάρθρωση του δανείου μειώνει το επιτόκιο στο 2,5% από 4,5% και παρατείνει την ημερομηνία αποπληρωμής σε οκτώ ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, από το 2016, ελαφρύνοντας τις ανάγκες ρευστότητας της κυβέρνησης.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι πολύ σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις της Κύπρου απειλούν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και μπορεί να απαιτηθούν περαιτέρω αναδιαρθρώσεις χρέους.
Σύμφωνα με τους Moody’s, οι τροποποιήσεις του ρωσικού δανείου θα έχουν μόνο πολύ περιορισμένη επίδραση στο έλλειμμα της κυβέρνησης για όλη την περίοδο του προγράμματος (2013-2016). Η αναμενόμενη μείωση των χρεωστικών υπολοίπων αναμένεται να είναι λιγότερο από 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-2016.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται, οι τροποποιήσεις περιορίζουν ουσιαστικά τις ανάγκες χρηματοδότησης το 2016, επεκτείνοντας το προφίλ ωρίμανσης του δημόσιου χρέους λίγο μετά το τέλος του προγράμματος.