Home Uncategorized Ο υποβιβασμός του υδατικού προβλήματος στην πολιτική ατζέντα των «Προεδρικών Εκλογών 2013»

Ο υποβιβασμός του υδατικού προβλήματος στην πολιτική ατζέντα των «Προεδρικών Εκλογών 2013»

0
Ο υποβιβασμός του υδατικού προβλήματος στην πολιτική ατζέντα των «Προεδρικών Εκλογών 2013»


Οι  «προεδρικές εκλογές   2013»  αποτελούν το μείζον θέμα της επικαιρότητας της Κύπρου καθώς διεξάγονται υπό τον μανδύα της οικονομικής κρίσης, των κρίσιμων πολιτικών αλλαγών και φυσικά της επερχόμενης ένταξης της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης της  Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει με έντονους διαξιφισμούς μεταξύ των υποψηφίων με κεντρικό άξονα την παρούσα οικονομική κρίση και τους τρόπους αντιμετώπισης της. Πρωταγωνιστής της πολιτικής ατζέντας είναι το «Μνημόνιο» και τα νέα μέτρα, ενώ σε δεύτερη μοίρα έχουν τεθεί πολλά από τα κρίσιμα ζητήματα που μαστίζουν την Κυπριακή κοινωνία και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.


Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται φυσικά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας που έχουν δραματικά αυξηθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της αυξημένης ρύπανσης και των σοβαρών ατυχημάτων που έλαβαν χώρα, όπως αυτό της έκρηξης στο Μαρί τον περασμένο χρόνο. Παρόλα αυτά είναι πρόδηλη η απουσία της αναφοράς στα ζωτικά αυτά ζητήματα και η αντιμετώπιση τους ως «θέματα πολυτελείας» που δεν χρήζουν άμεσης επίλυσης σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Αντίθετα, η μόνη αναφορά που άπτεται στο περιβάλλον αφορά την αξιοποίηση του πετρελαίου, των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου ως πηγές εσόδων για τα επόμενα έτη, αφήνοντας εντελώς εκτός της πολιτικής ατζέντας το κρίσιμο για την Κύπρο υδατικό πρόβλημα.

Η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετώπισε σοβαρό υδατικό πρόβλημα λόγω διάφορων εξωγενών παραγόντων όπως είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, αστικοποίηση, αύξηση τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο,οι διαρροές που παρατηρούνται στα δίκτυα υδατοπρομήθειας, η έλλειψη βροχωπτώσεων και της μόλυνσης των υδάτων. 

Τα πολλά υποσχόμενα έργα, οι μακρόπνοες μελέτες και οι ελπιδοφόρες προγραμματικές δηλώσεις των εκάστοτε Κυβερνήσεων δεν κατάφεραν να προσφέρουν μια οριστική και βιώσιμη λύση στο υδατικό πρόβλημα. Δυστυχώς, οι τραγικές συνέπειες της έλλειψης και η κακοδιαχείριση του πόσιμου νερού έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα. 

Το νερό αποτελεί εθνικό πλούτο για κάθε χώρα και ίσως το σημαντικότερο φυσικό πόρο για την κοινωνική και οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη της.  Στην περίπτωση της Κύπρου, μιας μικρής νησιώτικης χώρας με πολλές επερχόμενες προκλήσεις όπως οι κοινωνικές αλλαγές, οικονομική ανάπτυξη και αυξανόμενη ζήτηση του νερού σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ορθολογική διαχείριση και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, βελτίωση της ποιότητας της ζωής, προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Γεγονός που καθιστά το υδατικό πρόβλημα ως ζήτημα μείζονος σημασίας που απαιτεί άμεσες και καίριες επεμβάσεις.

Ωστόσο, καθ’όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι εκπρόσωποι τον κομμάτων τηρούν σιγή ιχθύος. Έχοντας απορροφηθεί αποκλειστικά από τα βιώσιμα οικονομικά μοντέλα για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχοντας εμπλακεί σε μια αέναη σύγκρουση συμφερόντων και ιδεολογιών, έχουν παντελώς παραλείψει έστω να αναφερθούν στο ζωτικής σημασίας πρόβλημα του πόσιμου νερού. Φυσικά, ορισμένες γενικόλογες προτάσεις έχουν ενταχθεί στα προγράμματα των κομμάτων που παρουσιάζονται κυρίως στις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις, ενώ στις κατιδίαν δηλώσεις των εκπροσώπων δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά.

Κρίνεται επομένως αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία ώστε να αντιμετωπιστεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα, αλλά και από την μεριά των υποψηφίων θα ήταν σημαντικό να ενταχθεί στην πολιτική τους ατζέντα όχι απλώς ως δευτερεύον πολιτικό ζήτημα αλλά ως κύρια και βασική επιδίωξη για την όποια νέα Κυβέρνηση.

Επιλογικά, όσο και δικαιολογημένη και να είναι η βαρύτητα των οικονομικών ζητημάτων εν μέσω κρίσης, δεν θα πρέπει να υποβιβάζεται ποτέ η αξία του πολυτιμότερου αγαθού μιας κοινωνίας και προφανώς δεν θα πρέπει να γίνεται έρμαιο λαϊκιστικών στρατηγικών.

Σε αναμονή των εξελίξεων, ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα οι θέσεις των υποψηφίων που θα συμπεριλαμβάνουν και το υδατικό πρόβλημα, με πραγματικές, βιώσιμες και άμεσες λύσεις! Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι το πετρέλαιο, οι υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο είναι  «καύσιμα» της οικονομίας, το νερό όμως είναι το μόνο «καύσιμο» του ανθρώπου!
Exit mobile version