Nέες εξελίξεις στις διαδικτυακές τεχνολογίεςσηματοδοτεί η ανάπτυξη του Li-Fi, η συνδεσιμότητα δηλαδή στο διαδίκτυο μέσο ενός λαμπτήρα φωτός.
Σε αντίθεση με το Wi-Fi το Li-Fi δεν χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τη μεταφορά δεδομένων, αλλά τη φωτεινή ακτινοβολία.
Η Τσι Ναν, καθηγήτρια πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Φουντάν της Σαγκάης, σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσικής της Σαγκάης, ανέπτυξε έναν λαμπτήρα LED
που αποστέλει δεδομένα με ταχύτητα 150 Mbps, μεγαλύτερη από αυτή της μέσης ευρυζωνικής σύνδεσης στην Κίνα.
Ένας μόνο λαμπτήρας LED μπορεί να συνδέσει τέσσερις ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, όπως παραδέχεται η ίδια, η τεχνολογία Li-Fi βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, καθώς πρέπει να εξελιχθεί ο σχεδιασμός των κυκλωμάτων, αλλά και του ελέγχου των οπτικών επικοινωνιών προτού η συσκευή διατεθεί στην αγορά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua οι Κινέζοι αντικαθιστούν με ταχείς ρυθμούς τις λάμπες πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED.
Θεωρητικά, εφόσον επικρατήσουν οι λαμπτήρες LED την επόμενη εικοσαετία, η τεχνολογία Li-Fi μπορεί να εξελιχθεί σε φθηνότερη και αποδοτικότερη λύση σύνδεσης στο διαδίκτυο σε σύγκριση με το Wi-Fi.
Τον όρο Li-Fi (Light-Fidelity) εισήγαγε ο καθηγητής Χάραλντ Χάας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και περιγράφει έναν τύπο τεχνολογίας επικοινωνίας μέσω του ορατού φάσματος του φωτός.
Το 2011 ο Χάας έδειξε πώς ένας ειδικά διαμορφωμένος λαμπτήρας LED “στρήμαρε” ένα βίντεο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Όταν έβαλε το χέρι του μπροστά στο φως το βίντεο διακόπηκε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα, εάν η εν λόγω τεχνολογία θεωρείται ασφαλέστερη από τα ραδιοκύματα του Wi-Fi και των κινητών τηλεφώνων τα οποία έχουν συνδεθεί με βιολογικές μεταβολές στον άνθρωπο και από πολλούς κατηγορούνται για βλαβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδίως στα παιδιά.