Έπειτα από 20 ώρες διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι υπουργοί Αλιείας της ΕΕ συμφώνησαν να σταματήσουν πρακτική της απόρριψης νεκρών ψαριών, τα οποία πιάνονται στα δίχτυα ως «παράπλευρη απώλεια» της αλιείας άλλων ειδών. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί πριν από το 2019.
«Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα» σχολίασε η Ευρωπαία επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, τονίζοντας όμως ότι «η πρόταση της Κομισιόν ήταν πιο φιλόδοξη».
Η Δαμανάκη κατέθεσε την πρόταση με στόχο να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο πρόβλημα της υπεραλίευσης -οι επιστήμονες που γνωμοδοτούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούν ότι το 80% των εμπορικών ειδών στη Μεσόγειο ήδη υπεραλιεύονται, κάτι που σημαίνει ότι οι πληθυσμοί δεν αναπαράγονται αρκετά γρήγορα ώστε να διατηρηθεί σταθερό και βιώσιμο το μέγεθός τους.
Η Επιτροπή πρότεινε να τεθούν όρια στην υπεραλίευση που θα ίσχυαν από το 2014. Η συμβιβαστική συμφωνία προβλέπει όμως ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί από το 2015 για κάποια είδη και από το 2020 για άλλα.
Δεδομένου ότι η συμβιβαστική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Μαρία Δαμανάκη ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να ισχυροποιήσουν τα μέτρα που αποφάσισε το συμβούλιο υπουργών.
Δυσαρεστημένες με την έκβαση των διαπραγματεύσεων δηλώνουν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αλιευτική δύναμη του κόσμου, πετά στη θάλασσα 1,3 εκατομμύρια τόνους νεκρών ψαριών το χρόνο.
«Οι κυβερνήσεις επέλεξαν να διατηρήσουν το status quo, χάνοντας την ευκαιρία της δεκαετίας προκειμένου να μπει η αλιευτική βιομηχανία στο δρόμο της ανάκαμψης» ανακοίνωσε η WWF.
Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «άκρως απογοητευτική», η οργάνωση Oceana επισήμανε ότι «οι υπουργοί δεν αμφισβήτησαν την ανάγκη αλλαγών στη διαχείριση των αλιευμάτων, απλά παραδέχτηκαν ότι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι τώρα».
Εφόσον ισχύσει η απαγόρευση της απόρριψης ψαριών στη θάλασσα, οι αλιείς θα υποχρεούνται να φέρνουν πίσω στο λιμάνι αυτές τις «παράπλευρες απώλειες», προκειμένου να ζυγίζονται, να αφαιρούνται από την επιτρεπόμενη αλιεύσιμη ποσότητα, και στη συνέχεια να μετατρέπονται σε ιχθυάλευρα για ζωοτροφές.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής του μέτρου, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία -μεγάλες αλιευτικές χώρες- ζήτησαν να είναι η απαγόρευση «ρεαλιστική και σταδιακή». Η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία θεωρούν μάλιστα ότι η συμφωνία κάνει υπερβολικές υπαναχωρήσεις για το περιβάλλον.
Οι υπουργοί είπαν επίσης «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για διακοπή των επιδοτήσεων στους αλιείς το 2014.