«Αντίδοτο» στη μυωπία το παιχνίδι εκτός σπιτιού
Κάθε ώρα την εβδομάδα που περνούν τα παιδιά παίζοντας έξω από το σπίτι τους, ελαττώνει τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν μυωπία κατά 2%, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Επανεξετάζοντας οκτώ προγενέστερες μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά με μυωπία περνούν κατά μέσον όρο 3,7 ώρες λιγότερες την εβδομάδα σε υπαίθριους χώρους σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν φυσιολογική όραση ή υπερμετρωπία.
Η μυωπία έχει κληρονομική συνιστώσα και έχει επίσης σχετισθεί με διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας αλλά και επί πόση ώρα εστιάζει το μάτι σε παρακείμενα αντικείμενα (όπως λ.χ. συμβαίνει κατά το διάβασμα).
Ως φαίνεται, όμως, η επαρκής παραμονή σε υπαίθριους χώρους μπορεί να διαφυλάξει την όραση – με την προστατευτική δράση να είναι ανεξάρτητη από το πόσο πολύ διαβάζουν τα παιδιά ή παίζουν με τους υπολογιστές τους, αλλά και με το πόσο δραστήρια είναι.Υπολογίζεται πως στην Ευρώπη πάσχουν από μυωπία 100 εκατομμύρια άνθρωποι (το 25% των ενηλίκων), ενώ στην χώρα μας ο αριθμός του εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια.
Η συχνότητά της είναι πιο αυξημένη στους νέους, με το 30% των ατόμων ηλικίας 15-20 ετών να πάσχουν από αυτήν.Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ασίας τα ποσοστά της μυωπίας είναι πολύ υψηλότερα, φθάνοντας έως το 80% του πληθυσμού!Οι οκτώ μελέτες είχαν συμπεριλάβει 10.400 εθελοντές.
Όπως είπαν οι δρες Τζάστιν Σέργουϊν και Άντονι Καβάγια στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, η προστατευτική δράση των υπαίθριων δραστηριοτήτων θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου.
Η μυωπία δημιουργείται όταν το μάτι έχει μεγαλύτερο μήκος από το φυσιολογικό. Μερικές έρευνες στο εργαστήριο έχουν δείξει πως το μήκος του ματιού ρυθμίζεται από χημικές ουσίες, οι οποίες επηρεάζονται από την UV. Συνεπώς, η έλλειψη ήλιου θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την μυωπία, τόνισαν.
Ο καθηγητής Πωλ Φόστερ που επέβλεψε τη νέα ανάλυση, πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε στ’ αλήθεια τι προκαλεί την μυωπία, αλλά ξέρουμε πως οι μύωπες τείνουν να διαβάζουν πολύ και να επιτυγχάνουν υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις απ’ ό,τι οι μη μύωπες. Γι’ αυτό και εικάζουμε πως η μυωπία σχετίζεται με το διάβασμα. »
Ίσως λοιπόν οι υπαίθριες δραστηριότητες ωφελούν την όραση επειδή χαλαρώνουν τα μάτια, τους επιτρέπουν να μην εστιάζονται σε ένα σημείο αλλά να βλέπουν μακριά και τα εκθέτουν στα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός που τα ωφελούν».